Grubješić: Na odluku o datumu uticaće Izbori u Nemačkoj

Datum pregovora

Grubješić: Na odluku o datumu uticaće Izbori u Nemačkoj

Politika -
Ne verujem u teorije da sve zavisi od Nemačke. Sa svakom od 27 zemalja mora da se razgovara i da se obezbedi podrška, navela je potpredsednica Vlade Srbije

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić ocenila je da će izbori u Nemačkoj, koji bi trebalo da se održe na jesen, uticati na odluku Berlina o datumu za početak pregovora Srbije sa EU, jer se Srbija nalazi u "cajtnotu".

"Poslanicima Bundestaga treba bar nekoliko nedelja da razmotre izveštaj koji će EK i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton napraviti zajedno 16. aprila. Proširenje nije popularno u Nemačkoj, kao, uostalom, ni u retko kojoj od starih članica EU", rekla je Grubješićeva.

Ona je kazala da svega dvadesetak odsto Nemaca po anketama podržava politiku proširenja.

"Ali, sigurno je da ni Srbija, ni proširenje, ni zapadni Balkan neće biti u fokusu kampanje nijedne političke stranke u Nemačkoj", rekla je Suzana Grubješić.

Upitana koliko dobijanje datuma uopšte zavisi od Francuske i drugih članica EU, a koliko od Nemačke, ona je kazala da "ne veruje u teorije da sve zavisi od Nemačke".

"Ipak je važan glas svake članice. Da je Nemačka najveća i najmoćnija, to niko ne spori. Ali, sa svakom od 27 zemalja mora da se razgovara i da se obezbedi podrška", kazala je Grubješićeva.

Komentarišući izjavu predsednice evropskog odbora francuskog parlamenta Elizabet Gigu da će Srbija na kraju, ipak, morati da prizna nezavisnost Kosova, ona je navela da Srbiji to nije postavljeno kao uslov za dobijanje datuma.

"Istina je i da pojedine druge zemlje članice smatraju da će pre ulaska u EU morati da dođe ili do "priznavanja realnosti" ili do faktičkog priznavanja Kosova", kazala je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije. Upitana koliko bi Srbija čekala na novu stepenicu na putu ka EU ukoliko bi ostala bez datuma, ona je kazala da bo to moglo da bude najmanje godinu, godinu i po.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track