Brisel: Peta runda bez dogovora, nastavak 4.marta

Nastavak pete runde

Brisel: Peta runda bez dogovora, nastavak 4.marta

Politika -
Sve što sada mogu da kažem je da su razgovori u toku. Dijalog će se voditi sve dok bude otvorenih pitanja, navela je Maja Kocijančić, portparol Ketrin Ešton

BRISEL - Nema dogovora u Briselu ni posle pete runde dijaloga koja je trajala u utorak i sredu.

Novi susret Ivice Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton zakazan je za 4. mart, jer je ukidanje srpskih institucija na severu preosetljiva tema za brza rešenja.

Podsetimo, sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, posvećen pitanjima institucija na severu Kosova i oficira za vezu, nastavljen je danas u Briselu oko 11.30 sati.

"Sve što sada mogu da kažem je da su razgovori u toku. Dijalog će se voditi sve dok bude otvorenih pitanja", rekla je portparolka Visoke predstavnice Maja Kocijančić.

Ona je istakla da će biti novih rundi, ukoliko danas ne bude značajnog napretka.Kocijančič je istakla da je još uvek rano govoriti o temama o dosadašnjem toku razgovora, ali iz briselskih diplomatskih krugova saznaje se da je juče dominirala tema Osnovnog suda u Severno Mitrovici, koji je pod patronatom Euleksa, a u okviru kosovskog pravosuđa. Taj sud ne funkcioniše već pet godina jer lokalno stanovništvo ne dozvoljava da sudije i tužioci uđu u zgradu Suda."Postignut je izvestan napredak, ali još ništa nije dogovoreno", rekao je briselski diplomata upućen u tok dijaloga.

On je dodao da je za popodnevni deo predviđeno da se razgovara o razmeni oficira za vezu između Beograda i Prištine. Ovo pitanje je u načelu dogovoreno tokom prethodne runde dijaloga, ali detalji vezani za status oficira su ostali neusaglašeni, pa se očekuje da se premijeri o tome dogovore danas.Paralelno sa premijerima, o ovom problemu će u istoj zgradi, ali odvojeno, razgovarati članovi radnih grupa.

Razlog za to što je dijalog nastavljen i danas su važne teme, ali i namera da napredak u dijalogu bude zabeležen u aprilskom izveštaju Evropske komisije.Pre zajedničkog radnog ručka, Eštonova je imala odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem, a nakon jučerašnjeg sastanka nije bilo obraćanje medijima. Dačić se, posle razgovora u kabinetu Ketrin Ešton, sastao i sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track