Najnovije vesti

Dačić: Nećemo uraditi ništa protiv svog naroda
Foto: Marina Lopičić

Pregovori u dobroj atmosferi

Dačić: Nećemo uraditi ništa protiv svog naroda

Politika
“Aktivnosti se nastavljaju, ali svakako nećemo uraditi ništa protiv svog naroda na Kosovu”, podvukao je Dačić i naglasio da je njegova politička linija u dijalogu Rezolucije Narodne skupštine Srbije i platformu

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić izložio je nakon dvodnevne pete runde briselskog dijaloga sa predsednikom kosovske vlade Hašimom Tačijem, više detalja o predlogu o zajednici srpskih opština kojim bi se rešio problem paralelizma institucija na severu Kosova.

“Kako god neki iz međunarodne zajednice zvali te institucije, očigledno je da su one jedne i jedine na tom delu Kosova”, rekao je Dačić novinarima nakon četvoročasovnog razgovora sa Tačijem u kabinetu Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

On je naglasio da postojeće institucije neće biti rasformirane dok ne bude dogovoreno šta će ih zameniti, a to su, kako je obrazložio, nove institucije pod okriljem zajednice srpskih opština.

Prema predlogu koji je Dačić izneo, u tu zajednicu bi trebalo da uđu sve opštine u kojima Srbi imaju većinu, a ne samo one sa severa Kosova.

“Takva zajednica bi trebalo da ima značjne nadležnoati, da praktično omogući srpsku samoupravu i igra značajnu ulogu u političkom životu Kosova”, rekao je premijer, dodajući da bi time bilo omogućeno rešenje svih problema kojima su kosovski Srbi izloženi.

Dačić je najavio da će o detaljima strukture i nadležnosti devet srpskih opština na Kosovu tek biti razgovora na nivou radnih grupa, a i prilikom sledeće runde dijaloga sa Tačijem koja je zakazana za 4. mart.

“Biće reči o tome kako će se birati predstavnici tih opština, da li direktno ili indirektno”, rekao je premijer, uz napomenu da je rok za postizanje dogovora kratak, jer je napredak u dijalogu ključni uslov da bi Srbija dobila datum početka pregovora u junu.

“Nema novih uslova, ali postavlja se pitanje šta ćemo sa starim, koji su dovoljno teški da prave velike probleme”, istakao je on. .

On je izrazio zadovoljstvo što se ideja o zajednici opština našla na pregovaračkom stolu i što je niko ne osporava, mada zahteva da se na njoj još mnogo radi, jer obuhvata mnoge druge teme.

“Kada govorite o paralelizmu institucija, vi onda govorite i o konstituisanju opština, o pravosuđu, o bezbednosm strukturama o kojima oni stalno govore, a mi kažemo da ih nemamo, o školstvu, zdravstvu i finansijama”, ukazao je Dačić.

On je naglasio da između Beograda i Prištine još postoje značajne razlike u vezi sa time kako bi zajednica srpskih opština trebalo da izgleda.

“Prihvatili su da se o tome razgovara, ali se ne slažu sa našim predlogom o nadležnostima i svemu ostalom”, rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je ova runda dijaloga, i pored neslaganja, protekla u konstruktivnoj atmosferi, i da bi na dogovoru o zajednici srpskih opština trebalo i dalje razgovarati, iako zadire u pitanje statusa Kosova, jer bi se na taj način došlo do sveobuhvatnog.

“Aktivnosti se nastavljaju, ali svakako nećemo uraditi ništa protiv svog naroda na Kosovu”, podvukao je Dačić i naglasio da je njegova politička linija u dijalogu Rezolucije Narodne skupštine Srbije i platformu.

“Ja nemam pravo da idem ispod toga", rekao je Dačić i najavio da će o ovoj temi ovih dana biti vođeni intenzivni razgovori i u državnom vrhu Srbije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...