Podrška srpskom predsedavanju GS UN

Podrška srpskom predsedavanju GS UN

Politika -
Ključne teme sastanka bile su globalni odgovor na ekonomsku krizu i nova razvojna politika za period posle 2015. godine, saopšteno je iz kabineta predsednika GS UN Vuka Jeremića

PARIZ - Na sastanku Visokog saveta predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koji je u prethodna tri dana održan u Parizu, data je podrška srpskom predsedavanju GS UN i formulisani su strateški saveti u vezi s najvažnijim globalnim temama u nadležnosti ovog tela.

Ključne teme sastanka bile su globalni odgovor na ekonomsku krizu i nova razvojna politika za period posle 2015. godine, saopšteno je iz kabineta predsednika GS UN Vuka Jeremića.

Razmotrena je politička i ekonomska situacija u Evropi, kao i najnoviji razvoj događaja u istočnoj Aziji i Africi, a razgovaralo se i o unapređenju privrednih veza sa Latinskom Amerikom.

Poseban akcenat stavljen je na građenje širokog konsenzusa za intervenciju UN u Maliju, koja za cilj ima iskorenjivanje radikalnog islamskog terorizma i očuvanje teritorijalnog integriteta ove države članice UN.

Jeremić je dopisniku Tanjuga u SAD rekao da srpsko predsedavanje ocekuju veliki izazovi u narednih šest meseci, od organizovanja brojnih tematskih debata, od kojih je prva 10. aprila o međunarodnim krivičnim ad hoc tribunalima, do održavanja nekoliko međunarodnih konferencija u Njujorku.

On je istakao da sastanci Visokog saveta daju dodatni kredibilitet i autoritet srpskom predsedavanju GSUN i Srbiji na internacionalnoj pozornici, naglasivši da samo kroz građenje dobrog radnog odnosa sa ključnim međunarodnim akterima, Srbija može da ojača svoju poziciju i težinu u međunarodnoj zajednici.

Jedan od zaključaka sastanka Visokog saveta je da se pristupi izradi strateškog dokumenta "Izazovi za UN u 21. veku", koji će biti jedan od ključnih pisanih tragova i legata srpskog predsedavanja Generalnom skupštinom.

U Visokom savetu predsednika GS UN nalaze se između ostalog ekonomista Džefri Saks, bivši ruski premijer Jevgenij Primakov, nekadašnji španski šef diplomatije Migel Anhel Moratinos, Tidiane Gadio, bivši dugogodišnji ministar spoljnih poslova Senegala, Hasan Virajuda bivši šef diplomatije Indonezije, Mišelin Kalmi Rej bivša predsednica Švajcarske, Hose Migel Insulsa, generalni sekretar Organizacije američkih drzava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track