Vučić: U Angoli imamo poslove, ali i iskrene prijatelje
Foto: Tanjug

Na kraju posete

Vučić: U Angoli imamo poslove, ali i iskrene prijatelje

Politika -
Jedna od najbrže rastućih ekonomija na svetu sa velikim sredstvima želi da sarađuje sa Srbijom

LUANDA - Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić na kraju posete Angoli sastao se s predsednikom te države Žozeom Eduardom doš Santošem.

Osvrćući se na dvodnevnu posetu toj afričkoj zemlji, Vučić je rekao da je uveren da će srpske kompanije imati "još više prostora" na tržištu Angole i istakao da u toj, ali i u drugim afričkim zemljama mogu da se otvore "široki poslovni vidici".

Kad je reč o susretu sa predsednikom Angole, Vučić je izrazio zadovoljstvo što Angola podržava teritorijalni integitet Srbije i ocenio da će ta zemlja nastaviti da vodi takvu politiku. "Razgovali smo o ekonomskim odnosima, vojno-medicinskim, vojno-vojnim i vojno-ekonomskim odnosima. Uveren sam da će naše i privatne i državne kompanije imati još više prostora na angolskom tržištu", dodao je.

Vučić je napomenuo da veći prostor za srpske kompanije na tom tržištu znači i više posla i novih radnih mesta za naše radnike, što je i najvažniji cilj Vlade Srbije.

"Ono što su oni od nas tražili to je da Srbija bude u kontaktu sa privatnim firmrama, jer ne žele da imaju negativna iskustva u bilo kakvoj vrsti poslovanja. Mi ne možemo da se mešamo u privatni biznis, ali će država uvek dati svoj sud i ocenu i pomoći našim privatnim kompanijama, ali i Angoli, da na najbolji način ostvare saradnju", rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je rekao i da Srbija u Angoli ima veliku budućnost, važne poslove i iskrene prijatelje, a da će, istovremeno, Angola u Srbiji imati iskrenog prijatelja. "Nekada je kod nas postojao potcenjivački odnos prema Angoli i drugim afričkim državama, ali danas najveći broj ljudi i poslovnog sveta vidi da u ovoj i drugim afričkim zemljama mogu da se otvore široki poslovni vidici i Srbija će im u tome pomoći", naveo je Vučić.

Vučić je dodao da će Srbija političkim vezama i podizanjem ugleda, koji je očigledan u Africi, Americi, Evropi, Rusiji, Kini, u budućnosti imati značajnije mesto na afričkom tržištu i postizati bolje rezultate.

Dvojica zvaničnika su konstatovala da je Vučićeva poseta od izuzetnog značaja za pokretanje veće vojne i ekonomske saradnje Srbije i Angole, a Vučić je tom prilikom predsedniku Angole predao pismo predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Vučić i angolski ministar odbrane general Kandido Pereira doš Santoš Van Dunemom potpisali su zajedničku izjavu o razgovorima delegacija Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva odbrane Angole, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Da podsetimo, jedan od predsednika sa najdužim stažom, Doš Santoš, nasledio je Agostina Neta, koji je bio na čelu države od sticanja nezavisnost 1976. godine

Pre deset godina, kada se završio građanski rat, pokrenuo je široke reforme, koje su dovele do velikog ekonomskog rasta te zemlje.

Jedna od najbrže rastućih ekonomija na svetu sa velikim sredstvima želi da sarađuje sa Srbijom. Prvi potpredsednik Vlade Vučić je juče rekao da je u poseti Angoli da obnovi staro prijateljstvo, ali i pokrene veću vojnu i ekonomsku saradnju.

Ta afrička zemlja jedna je od najbrže rastućih ekonomija u svetu sa mnogo novca za velike projekte, poput onih na kojima je angažovana srpska građevinska kompanija "Planum".

U Angoli je pre nešto više od deset godina završen građanski rat, a zemlja je, iako tada razorena i iznurena, počela da se razvija brzo i za njeno tržište se danas bore mnogi.

Vlasti su se usredsredile na to da obnove zemlju i zaposle što više ljudi, ali žele i da unaprede oružane snage koje ove godine raspolažu budžetom od oko četiri milijarde dolara.

Upravo im je tu Srbija siguran partner – angolski vojnici školovaće se u našim vojno-obrazovnim ustanovama, a naši građevinci iz kompanije "Planum" obnoviće vazduhoplovnu bazu u Lubangu i izgraditi novu vojnu bolnicu u Luandi, za koju je juče položen kamen temeljac.

Angola je, takođe, privržena stavu da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

http://www.youtube.com/watch?v=Pm9U5bJfE0M

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track