Čeda i Čanak prave stranku!

Pripremaju se za izbore

Čeda i Čanak prave stranku!

Politika -
Zbog novog izbornog zakona partije počele pregovore ko će s kim pred građane, URS već ugovorio saradnju s Dušanom Petrovićem

BEOGRAD - Pregrupisavanje.Iako su izbori, zasad, još daleko, srpski političari već uveliko prave kombinacije ko će s kim izaći pred građane, a već je dogovoreno nekoliko izbornih lista, saznaje Kurir.- Najzanimljivija kombinacija su Čedomir Jovanović i Nenad Čanak. Njih dvojica su već utanačili da na izbore idu zajedno, a nije isključena ni opcija da od LDP i LSV naprave jednu stranku! O tome intenzivno razgovaraju, a moguće je da će se na to odlučiti zbog novog izbornog zakona koji će uskoro biti donet a koji predviđa da cenzus za koaliciju dve stranke bude sedam odsto, umesto dosadašnjih pet odsto, koji će važiti samo za partije koje na izbore idu same. Računica je jasna - više im se isplati da nastupaju kao jedna stranka nego kao koalicija - kaže izvor Kurira iz vrha vlasti.Bojan Kostreš, funkcioner LSV, ne odbacuje mogućnost da njegova stranka ostvari blisku saradnju s LDP.- LDP i LSV se slažu oko najvećeg broja tema koje zaokupljaju političku scenu u Srbiji, tako da ne bi bilo iznenađenje da naše stranke nastupe zajedno - kaže Kostreš.Za promenu izbornog zakona sprema se i Mlađan Dinkić, čiji će URS od konglomerata malih partija za mesec dana postati jedinstvena stranka, kako bi za njih i dalje važio cenzus od pet odsto. Ipak, Dinkić ne razmišlja da na izbore ide sam i već vodi pregovore s Dušanom Petrovićem, bivšim funkcionerom DS, koji ovih dana formira svoju stranku.- Samostalne izborne liste imaće DS i DSS, a verovatno i SVM, budući da je strankama nacionalnih manjina garantovan ulazak u parlament. SPS-PUPS-JS u svojoj koaliciji neće ništa menjati - kaže naš sagovornik.

Ljajić i Drašković sa SNS- Zanimljivo je da su čak i naprednjaci spremni da prave široku izbornu listu. Njima će se verovatno pridružiti manji partneri - SDPS Rasima Ljajića, ali i SPO - kaže izvor Kurira.Poslanik SNS Zoran Babić kaže da su takve indicije potvrda da je politika SNS, koji predvodi Aleksandar Vučić, prepoznata kao dobronamerna.- Imajući u vidu i rast rejtinga SNS, želja određenih stranaka da s nama uđu u koaliciju potvrda je iskrenog odnosa u borbi da reformišemo društvo - navodi Babić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track