Eštonova u četvrtak u Beogradu

Pred novu rundu pregovora

Eštonova u četvrtak u Beogradu

Politika -
Ukoliko se pokaže da ima mogućnosti za nastavak pregovora i postizanje dogovora u Briselu 20. marta, visoka predstavnica EU Ketrin Eštonš će u Beograd doći po završetku sastanka u Prištini, rekao premijer Srbije Ivica Dačić

BEOGRAD - Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton doći će u četvrtak, 14. marta u Beograd, kako bi bili nastavljeni razgovori pred novu rundu pregovora Beograda i Prišine zakazanim za 20. mart, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

"Ukoliko se pokaže da ima mogućnosti za nastavak pregovora i postizanje dogovora u Briselu 20. marta, Eštonova će u Beograd doći po završetku sastanka u Prištini", rekao je Dačić.

On je dodao da razumevanje EU postoji za stavove Beograda, ali da Priština ne prihvata da menja svoje zakone, kako bi bio usvojen predlog o nadležnostima srpskih opština.

Premijer je istakao da je srpska strana zadovoljna jučerašnjim sastankom u Briselu, ponovio da je Srbija zaslužila datim za početak pregovora za članstovo u EU, ali i da ne može ispod crvenih linija.

Dačić je još jednom naveo da je preduslov za dobijanje datuma napredak u dijalogu sa Prištinom i da je to bila glavna tema razgovora državnog vrha sa Ešton.

Državni vrh je na tom sastanku, kako je naveo, preneo da "ne postoji nijedan Srbin koji bi prihvatio više".

Premijer je rekao i da na sastanku državnog vrha u Briselu Eštonova "nije nastupala sa pozicija ultimatuma i pritisaka", a da je srpska delegacija njoj prenela da je ispunila sve što je rekla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja