Dačić: Nema dogovora    Nikolić: Nikad bliži dogovoru
Foto: Fonet

Posle susreta sa Eštonovom

Dačić: Nema dogovora Nikolić: Nikad bliži dogovoru

Politika -
Tri ključna pitanja u dijalogu jesu šta je zajednica opština i koje su njene nadležnosti, zatim pitanje policije i pravosuđa jer je za Srbe na Kosmetu veoma bitno ko će da ih čuva, ko će da ih brani i ko će da im sudi" , rekao je premijer

BEOGRAD - Sastanak državnog vrha sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Palati Srbija završen je oko 14.30 sati, posle čega je ona odmah otputovala za Brisel.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić izjavili su posle sastanka sa Eštonovom da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen 20. marta. Sastanku je prisustvovao i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Nikolićem, Dačić je rekao da i dalje postoje razlike u stavovima Beograda i Prištine o formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu i da dogovor o tome još nije postignut.

Dačić je naglasio i da u ovom trenutku nema dogovora u dijalogu sa Prištinom, niti će ga biti dok se suštinski ne razmotre predlozi Srbije vezani za zajednicu srpskih opština. On je, posle susreta državnog vrha Srbije sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, naveo da niko u ovom trenutku ne može da kaže hoće li doći do dogovora ili ne.

"Mi želimo kompromis ali nećemo prihvatiti poniženje. To je naša poruka pred 20. mart", istakao je Dačić.

Dačić je i ovoga puta ponovio da je najvažnije da je u svim ovim razgovorima pokazano još jednom jedinstvo naše državne delegacije u kojoj, kako je istakao, nema slabih karika.

Premijer je rekao da postoje tri glavna pitanja na koja treba naći odgovore, a suštinsko je šta je to zajednica srpskih opština i kakve su njene nadležnosti. Dačić je poručio da Srbija u svakom slučaju ne može pristati na neku neobaveznu formu, "maltene nevladinu organizaciju".

"Ketrin Ešton stalno govori da smo tako blizu, a ja bih rekao i tako daleko", rekao je Dačić posle suseta sa Eštonovom o otklanjanju zastoja u dijalogu sa Prištinom. Da podsetimo, Priština se protivi predlogu o zajednici srpskih opština jer to nije u skladu sa njihovim ’ustavom’. Priznaju opštine, ali ne i zajednicu i njena ovlašćenja.

"Tri ključna pitanja u dijalogu s Prištinom jesu šta je zajednica opština i koje su njene nadležnosti, zatim pitanje policije i pravosuđa jer je za Srbe na Kosmetu veoma bitno ko će da ih čuva, ko će da ih brani i ko će da im sudi" , rekao je premijer.

Posle razgovora koji je trajao gotovo dva sata, Nikolić je kazao da je visoka predstavnica EU umereni optimista, dok je on, kako je rekao, uvek optimista kada se o nečemu pregovara i veruje da "nikada nismo bili bliže sporazumu koji bi uredio život građana na Kosovu".

Predsednik Srbije rekao je još da je moguće da će do 20. marta "procirkulisati" i neki neformalni dokumentkoji će sadržati mišljenja Prištine i Beograda.

Iza zatvorenih vrata u Palati Srbija sa Eštonovom su se sastali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić. Sastanak je počeo u 13 sati.

Inače, Eštonova se prethodno, danas u Prištini, srela s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem. Najavljujući njenu današnju posetu beogradu, Dačić je rekao da je problem u tome što je državni vrh Srbije, kada je boravio u Briselu 11. marta, preneo Eštonovoj koji je minimum ispod kog Srbija u pregovorima sa Prištinom ne može ići, a to su određena ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, što Priština ne prihvata.

http://www.youtube.com/watch?v=rUiiIur6rbE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja