9 godina od pogroma Srba na Kosmetu
Foto: BETA

Godišnjica

9 godina od pogroma Srba na Kosmetu

Politika -
U napadima na Srbe na Kosovu uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada pobeglo je iz svojih kuća

BEOGRAD - U nedelju, 17. marta navršava se devet godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu i njihovu kulturnu i versku baštinu od dolaska međunarodnih snaga.

U masovnim napadima na srpska naselja i verske objekte, koji su trajali dva dana, stradalo je 19 civila - 11 Albanaca i osam Srba, a više od 900 osoba je povređeno, među kojima i pripadnici međunarodne i kosovske policije.

Napadi su zaustavljeni tek žustrim reagovanjem američkih jedinica u sastavu Kfora. Uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada Srba pobeglo je iz svojih kuća. Za izazivanje i učestvovanje u martovskom nasilju osumnjičeno je nekoliko desetina hiljada ljudi, ali je, uglavnom prekršajnim kaznama, kažnjeno 266 osoba.

Povodom obeležavanja godišnjice napada Kancelarija za Kosovo i Metohiju organizovaće različite manifestacije u više gradova u Srbiji, kao i u inostranstvu. Sve akcije održaće se pod sloganom "Zločin bez kazne".

U Prištini će u nedelju u Crkvi Svetog Nikole biti služena liturgija i održan pomen nastradalim u martovskom pogromu. Liturgiju će služiti vladika raško-prizrenski Teodosije, a prisutnima će se obratiti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. U Kosovskoj Mitrovici biće organizovana i akademija "Zločin bez kazne. Pesmom protiv zveri".

U programu će učestvovati pesnici iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a specijalni gost biće pevačica Marija Šerifović. Biće organizovana i izložba fotografija "Zločin bez kazne. Pogrom 17-18. mart 2004. Kosovo i Metohija".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track