Još nema dogovora s Prištinom

Državni vrh sa Eštonovom

Još nema dogovora s Prištinom

Politika -
Posle sastanka predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da dogovor nije postignut, ali da su napravljeni određeni pomaci

BEOGRAD - Samo što nije...Predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić potvrdili su nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da dogovor s Prištinom još nije postignut, ali da je sporazum ipak moguć.Sastanku s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton pored predsednika i premijera prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.Predsednik Nikolić je posle sastanka rekao da još nema dogovora o zajednici srpskih opština, ali da je optimista i da veruje da može doći do rešenja, kao i da će tom prilikom biti ispoštovana Rezolucija o KiM Skupštine Srbije. - Nikada nismo bili bliže sporazumu koji će da uredi život na Kosovu i Metohiji i omogući da svi koji tamo žive budu zaštićeni, a da Srbi žive u okviru svoje zajednice i ostanu povezani sa Srbijom - rekao je Nikolić.Premijer Ivica Dačić dao je oprezniju izjavu i naveo da u ovom trenutku nema dogovora, niti će ga biti dok se suštinski ne razmotre predlozi Srbije vezani za zajednicu srpskih opština.- Niko u ovom trenutku ne može da kaže hoće li i kada će doći do dogovora. Mi želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje. To je naša poruka pred sledeću rundu pregovora 20. marta - rekao je Dačić.Eštonova je rekla da je sastanak bio koristan i konstruktivan i da su te konsultacije priprema za naredni sastanak s Dačićem i Tačijem.S druge strane, portal Balkan insajt objavio je da su predstavnici Beograda i Prištine postigli dogovor o izvršnim ovlašćenjima za severni deo Kosova, ali još nisu uspeli da se usaglase u vezi s tim ko će imenovati tamošnje sudije.

Eštonova: Potreban sporazum za severTokom sastanka s liderima na Kosovu Eštonova je rekla da je učinjen pregled napretka u dosadašnjem dijalogu i da su imali otvorenu i široku diskusiju o nekoliko pitanja.- Razgovarali smo posebno o primeni već postignutih sporazuma, o potrebi da se finalizuju diskusije i što je pre moguće postigne sporazum o otvorenim pitanjima, posebno o severu Kosova - navela je Eštonova.

Tači: Ušli smo u završnu fazuPremijer Kosova Hašim Tači izjavio je posle susreta sa Eštonovom da je definisanje sporazuma sa Srbijom u završnoj fazi.- Ušli smo u poslednju fazu definisanja sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, potpune normalizacije stanja na severu, kako bismo imali slobodno kretanje ljudi i robe, rasformiranje svih ilegalnih struktura bezbednosti, početak funkcionisanja pravosuđa prema zakonima Kosova - rekao je Tači.

Dačić: Zajednica opština nije udruženje lovacaPremijer Srbije je objasnio da su za Srbiju najvažnija tri pitanja.- Najbitnije je definisati šta je zajednica opština i koja su njena ovlašćenja i nadležnosti. Ne želimo da pristanemo da to bude neka neobavezna forma poput nevladine organizacije ili udruženja lovaca ili ribolovaca - rekao je Dačić. On je dodao i da su druga dva veoma bitna pitanja policija i pravosuđe.- Za Srbe na Kosovu je veoma bitno ko ih čuva i brani, ali i ko će im suditi - rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track