Srbija: Izlile se reke, odbrana džakovima s peskom

Problemi zbog kiše

Srbija: Izlile se reke, odbrana džakovima s peskom

Srbija -
U ugrožena područja upućena su iz Niša i Kraljeva dva specijalistička tima Sektora za vanredne situacije za spasavanje na vodi, sa ukupno 20 pripadnika i šest čamaca za spasavanje

BEOGRAD - U Srbiji je, usled obilnih padavina, porastao vodostaj i reke su se izlile na jugozapadu zemlje, a u opštini Prijepolje, u Brodarevu, izlio se Lim kod pijace i stadiona, ali u toj opštini kuće nisu ugrožene, saopštio je MUP Srbije.

Na terenu su pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice, koji postavljaju džakove i pesak. U mestu Zalug, preventivno je evakuisana jedna bolesna osoba. Evakuisani su i svinje i živina iz nekoliko domaćinstava.

U ugrožena područja upućena su iz Niša i Kraljeva dva specijalistička tima Sektora za vanredne situacije za spasavanje na vodi, sa ukupno 20 pripadnika i šest čamaca za spasavanje.

U opštini Priboj crpi se vode iz nestambenog objekta, a u opštini Novi Pazar završeno je crpenje vode iz osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u centru grada. Trenutno nema ugroženih kuća, a teren se redovno obilazi.

U opštini Požega pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica crpe vodu iz jednog lokala u blizini Doma zdravlja, kao i u blizini jedne kuće pri čemu je izgrađen nasip, tako da kuća nije ugrožena, navedeno je u saopštenju.

Poplave su pričinile ogromnu materijalnu štetu meštanima novopazarskih naselja, ali je situacija nakon angažovanja neophodne mehanizacije stabilna, rekao je šef Operativnog štaba za odbranu od poplava Muamer Suljević. Nakon obilnih padavina danas je došlo do izlivanja reke Rašske, Jošanice i Trnavice, kao i Jusuf potoka pri čemu je ugroženo više domaćinstava u naselju Selakovac.

Suljević je u izjavi za radio Sto plus istakao da je vodostaj reka u Novom Pazaru maksimalno povećan, i da preti opasnost od potpunog izlivanja reke Raške što bi u velikoj meri dodatno ugrozilo domaćinstva koja se nalaze u blizini.

"Angažovali smo neophodnu mehanizaciju na najkritičnijim tačkama, a bili smo primorani da otklonimo i dva drvena mosta kako bi obezbedili normalan protok vode i na taj način umanjili materijalnu štetu", rekao je Suljević. On je dodao da je prestankom padavina situacija olakšana i da će komisija Gradskog štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru proceniti nastalu štetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track