Dačić: Biće teško, ali naći ćemo kompromis o Kosovu
Foto: Dado Djilas

Propitivanje pred Brisel

Dačić: Biće teško, ali naći ćemo kompromis o Kosovu

Politika -
Premijer Ivica Dačić kaže da Srbija sa svakim novim pregovorima o Kosovu ima slabiju pregovaračku poziciju, ali mora da pregovara

BEOGRAD - Poniženje nije rešenje!Premijer Ivica Dačić rekao je da Srbija sa svakim novim pregovorima o Kosovu ima slabiju pregovaračku poziciju, ali da mora da pregovara i nađe rešenje koje je u interesu srpskog naroda.- Crvene linije su nam sve bleđe i bleđe. Odluke koje treba da donesemo biće teške. Na Kosovu se danas ne primenjuje čak ni plan Martija Ahtisarija u vezi sa pravima Srba i trebalo bi se i za njega boriti. Spremni smo na dogovor, to nije sporno, ali Srbi na KiM treba da imaju zajednicu sa ovlašćenjima koja neće biti protokolarnog tipa - rekao je Dačić koji je juče skoro tri sata odgovarao na poslanička pitanja u parlamentu.Premijer je naglasio da Priština nema kontrolu nad severom Kosova, Srbija ne želi da se to pitanje rešava u skladu sa kosovskim zakonima te da je potreban poseban politički dogovor.Dačić je rekao da nijedna odluka neće biti doneta bez saglasnosti prvog potpredsednika Vučića.- Između mene i Vučića postoji apsolutno jedinstvo i tako će biti i 2. aprila. Odluke ćemo doneti ili zajedno ili nikako - rekao je DačićPremijer je ponovio da je „kamen spoticanja“ u pregovorima u Briselu nadležnost srpskih opština.

Vučić traži Vilijama Hejga i Gida VesterveleaKako saznajemo, potpredsednik Aleksandar Vučić verovatno će biti na pregovorima u Briselu, ali je zatražio da sastanku prisustvuju šefovi diplomatija Nemačke i Velike Britanije Gido Vestervele i Vilijam Hejg.

Mogući i predsednički izbori?Dačić je, odgovarajući na pitanje Čedomira Jovanovića, rekao da ne vidi razlog za vanredne parlamentarne izbore.- Zašto bi se išlo na parlamentarne, a ne i na predsedničke izbore - pitao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track