AFERA UŠĆE: SPS uzeo pola milijarde od države!
Foto: Nebojša Mandić

Socijalisti imaju pravo na naknadu

AFERA UŠĆE: SPS uzeo pola milijarde od države!

Politika -
Socijalisti tužili državu i „Balkans rilestejt“ Petra Matića zbog osam spratova u PC „Ušće“, Viši sud odlučio da imaju pravo na naknadu

BEOGRAD - Zgrnuće milione.Socijalistička partija Srbije, na osnovu vlasništva nad osam spratova u Poslovnom centru „Ušće“, nekadašnjem Centralnom komitetu, potražuje od države i kompanije „Balkans rilestejt“ Petra Matića, u čijem vlasništvu je ovaj poslovni centar, 528 miliona dinara. Spor između SPS s jedne i države i ove kompanije s druge strane vodi se već desetak godina, a 2012. godine je Viši sud u Beogradu doneo presudu kojom je odlučeno da SPS ne pripada osam spratova u PC „Ušće“, ali i međupresudu kojom se konstatuje da SPS ima pravo da od države potražuje novčanu naknadu.Prema rečima Sanje Turlakov, advokatice koja zastupa socijaliste u ovom sporu, proces je trenutno u fazi žalbe. Naime, republičko pravobranilaštvo je u ime države uložilo žalbu na presudu Višeg suda, tako da se proces sada nalazi u Apelacionom sudu, koji će i doneti konačnu presudu.- Tužbom koju je SPS podneo protiv države i kompanije „Balkans rilestejt“ traženo je da se ugovor između ove kompanije i države o kupovini nekadašnjeg CK poništi, i da se SPS isplati 528 miliona dinara na osnovu vlasništva nad osam spratova u ovoj građevini - objašnjava Turlakov. Ona dodaje i da je sud u sporu s kompanijom „Balkans rilestejt“ zahtev za poništavanje kupoprodajnog ugovora odbio kao neosnovan, dok je u sporu s Republikom Srbijom doneo međupresudu da je potraživanje za nadoknadu štete osnovano.

„Balkans rilestejt“: Odbijen zahtev SPSU kompaniji „Balkans rilestejt“ kažu da je njihov pravni prethodnik „Juropijen konstrakšn“ 2001. godine kupio zgradu CK, današnji Poslovni centar „Ušće“, od tadašnje SR Jugoslavije.- SPS je tražio da sud utvrdi da SRJ nije bio propisno upisan kao vlasnik objekta pre prodaje u zemljišnim knjigama, te da je ugovor između SRJ i „Juropijen konstrakšna“ ništavan, kao i da SPS, kao naslednik Saveza komunista Jugoslavije, polaže pravo na imovinu koju je ova organizacija koristila - stoji u saopštenju „Balkans rilestejta“. Oni dodaju i da je Viši sud u Beogradu doneo pravosnažnu presudu o odbijanju tužbenog zahteva SPS jer je on neosnovan i jer je utvrđeno da je SRJ propisno upisan kao vlasnik objekta pre prodaje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track