Članice Vlade veruju u dogovor Beograda i Prištine

Članice Vlade veruju u dogovor Beograda i Prištine

Politika -
Sve tri članice Vlade Srbije su, u emisiji "Utisak nedelje", ocenile da čitav državni vrh treba da u utorak bude u Briselu

BEOGRAD - Potpredsednice tri stranke vladajuće koalicije, Suzana Grubješić (URS), Slavica Đukić Dejanović (SPS) i Zorana Mihajlović (SNS) nadaju se da će 2. aprila u Briselu biti postignut dogovor u dijalogu sa Prištinom i da će Srbija posle toga dobiti datum početka pregovora sa EU, i poručuju da će svi članovi vlade zajednički snositi i dobro i zlo koje će eventualno proisteći iz ishoda najnovije runde dijaloga.

Sve tri članice Vlade Srbije su, u emisiji "Utisak nedelje", ocenile da čitav državni vrh treba da u utorak bude u Briselu.

"Još 2013. potrošena su sva dobra rešenja za Kosovo, znači mozemo da očekujemo neko najmanje loše rešenje i za to se borimo", rekla je potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije i vicepremijerka zadužena za evroinegracije Suzana Grubješić.

Ona je istakla da Srbija želi kompromis sa Prištinom, ali da prethodni papir koji je bio u opticaju u Briselu nije bio kompromis.

"Otvoriće se prostor za postizanje kompromisa, sigurna sam. Ako ne 2. aprila, mi svakako ne odustajemo od dijaloga, jer do rešenja treba da se dođe. Da li će do toga da dođe za pet ili mesec dana, Srbija svakako neće okrenuti leđa dijalogu", rekla je Grubješić.

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović smatra da će međunarodna zajednica uticati na Prištinu kako bi kompromis bio postignut.

"Zajednica Srba na Kosovu mora imati minimum sigurnosti, bezbednosti i prava na pravo, i ako se to desi, mi smo spremni da razgovaramo i to onda nije nerešiv problem", rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, ukoliko srpskim pregovarčima bude ponuđeno isto ono što i u posleđoj rundi dijaloga, a to je ništa, oni već imaju spreman odgovor.

Potpredsednica Srpske napredne stranke i ministarka energetike Zorana Mihajlović istakla je da se mora raditi na približavanju stavova Beograda i Prištine, i da ne treba nagoveštavati da će u slučaju nepostizanja sporazuma za to biti odgovorna Srbija.

"Upravo ova vlada i državni vrh imaju želju da reše to pitanje zamrznutog odnosa sa Prištinom i pokazali su da imamo osećaj za vreme. Taj osećaj za vreme mora da se približi i sa jedne i sa druge strane i da dođe do kompromisa", rekla je Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje da li u Brisel treba da ide i vicepremijer Aleksandar Vučić, budući da, prema navodima medija, to žele i SAD i EU, predstavnice sve tri stranke su poručile da će o tome odlučiti državni vrh.

"Treba čitav državni vrh da ide u Brisel, treba da pokažemo jedinstvo koalicije i svi treba tamo da stojimo da bi, ako treba da se potpiše, zajedno podelimo i dobro i zlo", rekla je Grubješić, koja je, kao vicepremijer zadužen za evrointegracije, član državog vrha.

Đukić Dejanović je rekla da Vučić, kao čovek koji uživa najviše poverenje građana, treba da ide u Brisel kao predstavnik tog poverenja.

"Aleksandar Vučić međutim nijednu državnu odluku ne donosi sam. On možda resorne odluke kao ministar da donosi sam, ali kada je reč o pitanjima važnim za budućnost Srbije nema nijednog člana vlade koji bi na sebe preuzeo odgovornost da sam donosi odluku", rekla je Đukić Dejanović.

Takvog mišljenja je i Zorana Mihajlović, koja podseća da Vučić nijednog trenutka od ulaska u izvršnu vlast nije izbegavao odgovornost.

"Otkada je formirana vlada, Aleksandar Vučić je pokazao da se ne plaši odgovornosti. Treba da ide ceo državni vrh. Odgovornost će podeliti cela vlada, ne samo tri ili četiri čoveka koji će biti u Briselu, odgovornost će podeliti cela vlada zajedno sa predsednikom države", rekla je Mihajlović.

Predstavnice tri stranke su, takođe, bile saglasne da ne treba predstojeću rundu dijaloga tumačiti kao izbor između datuma početka pregovora sa EU i Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track