Ketrin Ešton: Verujem, dogovor je nadohvat ruke

Danas ključna runda pregovora Beograda i Prištine

Ketrin Ešton: Verujem, dogovor je nadohvat ruke

Politika -
Maja Kocijančić, savetnica Ketrin Ešton, novinarima u Briselu juče pročitala poruku baronice Ešton u kojoj se navodi da je, iako teško, moguće postići dogovor

BRISEL - "Dan de".Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton poručila je preko svoje savetnice Maje Kocijančić novinarima u Briselu da je predstojeća runda dijaloga između Beograda i Prištine ključna, odnosno da je EU "veoma fokusirana na nju i da ne razmišlja o mogućem nastavku pregovora".

- Sutra ću biti domaćin osme runde pregovora između Beograda i Prištine. Pre šest meseci, kada su se premijeri prvi put sreli u mojoj kancelariji, videla sam posvećenost i odlučnost obe strane da se dogovor postigne. Verujem da je sporazum nadohvat ruke, iako to neće biti lako - pročitala je reči Eštonove njena savetnica.

Ona je dodala da se na samom početku dijaloga znalo da neće biti nimalo lak i da će zahtevati snažno političko vođstvo.

- Verujem da delegacije koja će se sresti žele rešenje u interesu naroda koji predstavljaju i za njihovu bolju budućnost. Ne smemo dozvoliti da nam ova prilika promakne i ja se radujem što ću ih sve videti - poručila je Eštonova.

Planirano je da se, kao i do sada, prvo krene s bilateralnim sastancima, da bi nakon toga svi članovi delegacije seli za isti sto - rečeno nam je u Službi za spoljnu politiku (EEAS). Ukoliko dogovor sutra bude postignut izostaće zvanično potpisivanje. Svaki napredak u pregovorima u Briselu se smatra novim dogovorom.

Ministri Velike Britanije i Nemačke ne dolaze

Iako se u javnosti spekulisalo da bi se u ovu rundu razgovora između Beograda i Prištine mogli uključiti i pojedini ministri spoljnih poslova evropskih zemalja poput Velike Britanije i Nemačke, u Briselu nije bilo moguće dobiti potvrdu te informacije. Kako smo nezvanično saznali, u kabinet Eštonove nije stigla nikakva najava eventualnog prisustva drugih zvaničnika EU, osim onih koji su i do sada učestvovali u pregovorima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track