Vulin: Nećemo ići ispod Rezolucije o Kosovu
Foto: Tanjug

Vulin: Nećemo ići ispod Rezolucije o Kosovu

Politika -
On je rekao da je srpskoj delegaciji u Briselu ponuđeno ono što zajednicu srpskih opština ne čini funkcionalnom, a istovremeno su izostala odgovarajuća rešenja koja bi ta zajednica trebalo da ima

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je dato određeno vreme delegacijama i Beograda i Prištine da same vide mogu li u dijalogu doći do nečeg novog.

"Što se tiče naše delegacije, mi smo raspoloženi za dijalog i hoćemo da razgovaramo, ali ne možemo da idemo ispod onoga što je Skupština Srbije usvojila kao Rezoluciju o Kosovu i Metohiji", kazao je Vulin koji je i član delegacije Beograda u pregovorima s Prištinom.

Vulin smatra da "ne treba kalkulisati s rokovima" za postizanje sporazuma.

"Nekada pomislim da se u javnosti namerno stvara utisak neprestane žurbe. Problem Kosova traje vekovima i mi hoćemo da jednom za svagda rešimo to pitanje, a ne da se naprosto povinujemo nečijim željama kako bismo dobili nešto zauzvrat", istakao je Vulin.

On je rekao da je srpskoj delegaciji u Briselu ponuđeno ono što zajednicu srpskih opština ne čini funkcionalnom, a istovremeno su izostala odgovarajuća rešenja koja bi ta zajednica trebalo da ima.

"Nisu bitni detalji ponude, jer dovoljno je da jedna od stvari koje su predviđene planom ne bude funkcionalna pa da se inicijativa o zajednici srpskih opština ne ostvari u svojoj celovitosti, kako bi mogla da obezbedi bolji život za sve Srbe na KiM. Dakle, ponuđeno nam je manje nego što bi bilo razumno očekivati u toj rundi pregovora", kazao je Vulin.

Upitan kako komentariše stav Bele kuće da "Kosovo treba da odluči na koji način će uspostaviti autonomiju koju traže Srbi" i da li takva poruka može da se tumači kao mogućnost izmene formata pregovora, Vulin je odgovorio da SAD nisu učesnici pregovora, a da jesu siguran je da bi zastupale baš takvu poziciju.

"Razumem SAD, to je stav države koja je priznala nezavisnost Kosova i koja se ponaša u skladu sa svojom odlukom. Ali, siguran sam da SAD razumeju i uvažavaju naš stav, odnosno da mi nismo priznali nezavisnost Kosova i da se tako i ponašamo", rekao je Vulin.

On je istakao da je uloga prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u pregovorima u Briselu bila veoma važna i vrlo konstruktivna.

"Mislim da je učešćem Aleksandra Vučića naš državni tim dobio na težini. Nesumnjivo, bilo je veoma, veoma dobro što se on nalazio uz nas", rekao je Vulin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track