Dačić: Srbiji u Briselu ponuđena samo kapitulacija
Foto: Kurir

Dijalog o Kosmetu

Dačić: Srbiji u Briselu ponuđena samo kapitulacija

Politika -
Da biste nešto prihvatili, morate da imate šta da prihvatite. U ovom trenutku, nama se, doslovno ne da šansa da nešto prihvatimo, naveo je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da Beograd želi da postigne sporazum sa Prištinom, ali da je Srbiji ponuđena samo kapitulacija, na koju ne može da pristane.Premijer je dodao da su moguće samo male korekcije onoga o čemu je bilo reči u Briselu."Ne možemo da potpišemo kapitulaciju. Mom kolegi francuskom premijeru Žan-Marku Erou sam predočio da je dijalog s Prištinom bio takav da je samo nedostajao vagon u kojem bismo potpisali kapitulaciju. Pregovori su doveli do potpune farse", rekao je Dačić.Dačić je naveo da su moguće samo neke male korekcije onoga o čemu je bilo reči u Briselu i da pregovora u suštini više neće biti.Ponovio je da se govorilo da će Srbima na pregovorima biti ponuđena široka autonomija unutar Kosova, ali da od toga nema ništa i da se Srbima nudi mnogo manje od onoga što ima bilo koji grad u Francuskoj.Dačić je naveo da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton mora da 10. aprila uđe u proceduru podnošenja svog izveštaja."To, praktično, znači da do tada treba da se izjasnimo da li prihvatamo ili ne", rekao je Dačić.Upitan o verovatnoći da do 10. aprila bude postignut sporazum sa Prištinom, Dačić je odgovorio da bi za Srbiju i njenu budućnost bilo dobro da dogovor bude postignut.

"Važno je iskoristiti pozitivan momenat za otvaranje perspektiva. Odbijanje nam ništa ne donosi u dugoročnom smislu jer, kao što sam rekao, sledeći predlog sigurno neće biti ništa bolji. Ali, opet, da biste nešto prihvatili, morate da imate šta da prihvatite. U ovom trenutku, nama se, doslovno ne da šansa da nešto prihvatimo", rekao je Dačić.Premijer Srbije je objasnio da se "ništa" ne može prihvatiti. " 'Nešto' bi se moglo prihvatiti. Ako dođemo do tog 'nešto', mogli bi da ga prihvatimo. Zato će u narednim danima zaista biti veoma važno dobro promisliti. Narod treba da bude svestan težine situacije u kojoj se nalazimo", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja