Dačić: Ovakav sporazum ne možemo da potpišemo!

Dačić: Ovakav sporazum ne možemo da potpišemo!

Politika -
Na vladi će u ponedeljak biti doneta konačna odluka. U Brisel će se ići samo ukoliko se prihvati da se potpiše sporazum. Ukoliko se ne prihvati, u pisanoj formi odluka vlade će biti prosleđena Briselu, rekao je Dačić

BEOGRAD - Ovakav kakav je sporazum sa Prištinom ne možemo da potpišemo, pokušaćemo da ga poboljšamo, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić, najavivši da će odluka o sudbini sporazuma biti doneta u ponedeljak na sednici Vlade Srbije.

Dačić je rekao da nije reč samo o tome da li će sporazum biti potpisan, jer čak i kada bi to bilo učinjeno, on bi bio nesprovodiv na terenu.

"Na vladi će u ponedeljak biti doneta konačna odluka. U Brisel će se ići samo ukoliko se prihvati da se potpiše sporazum. Ukoliko se ne prihvati, u pisanoj formi odluka vlade će biti prosleđena Briselu", rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da je sigurno da će državni vrh biti jedinstven u odluci i da kakva god ona bila, to neće zaustaviti put Srbije ka Evropi.

Dačić je ocenio da neprihvatanje sporazuma ne znači i da su pregovori završeni.

"Mi želimo da se nastavi dalje da se traži rešenje", rekao je on, dodavši da sporna pitanja mogu samo pregovorima da budu rešena.

"Mi smo spremni na kompromis, ali samo ukoliko postoji više razumevanja za naše stavove", rekao je Dačić, precizirajući da se to, pre svega, odnosi na pitanje policije i pravosuđa u zajednici srpskih opština na Kosovu i Meohiji.

Dačić je rekao da je, i ako sada ne bude dogovora, nemoguće reći da se neće dalje razgovarati o Kosovu.

"Sigurno će se razgovarati. Ko će razgovarati i u kom formatu, na kraju nije ni bitno, ali mislim da će želja da se nastave razgovori sigurno postojati", rekao je premijer.

On je napomenuo da će sutra o svemu obavestiti sve političke partije i dodao da treba svemu racionalno pristupiti, ističući da nije prvi put da "se nalazimo u ovakvim problemima".

Tenzija postoji, smatra on, zato što su nametnuti rokovi i zato što je na poslednjem sastanku najavljeno da se Ketrin Ešton i EU više time neće baviti. "A to znači da bi sa uslovima koje imamo naše pitanje daljeg napredovanja u evropdskim integracijama praktično bilo odloženo do kraja 2014. godine, naglasio je premijer.

Dačih smatra da je sada potrebno ne samo državno jedinstvo, nego opšti konsenzus.

"Imamo ga u državnom rukovodstvu, ali u javnosti ne bi trebalo izazivati podele i dovesti do toga da se ljudi, maltene, izjašnjavaju jesu li za EU ili ne. To nije dobro jer je naš interes da idemo u EU zbog nas, a ne zbog EU", rekao je Dačić.

Najavljujući da sledeće nedelje ide u Moskvu, premijer je rekao da je naš interes da se što više zbližavamo sa Rusijom i drugim državama i da tražimo i druge načine integracija, jer moramo da štitimo naše nacionalne interese.

Na pitanje može li ruska ruka da nas izvadi iz "živog blata", Dačić je odgovorio:Može, ali ne u EU. I u tome i jeste problem.

Precizirajući šta je EU ponudila u sporazumu, koji je za Beograd neprihvatljiv, on je rekao da je predloženo formiranje zajednice srpskih opština koja će funkcionisati na osnovu kosovskih zakona i evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Ona bi nadležnosti crpila iz opštinskih nadležnosti koje bi prebacili na zajednicu, da Priština neće dati nijednu dodatnu nadležnost toj zajednici sada, a u budućnosti će možda da razmisli i da regionalna KPS ne bude za sever, nego da obuhvati i južnu Mitrovicu.

"To automatski dovodi do odnosa 65 prema 35 u korist Albanaca i da nema apelacionog suda, nego da to bude neki šetajući sud koji bi povremeno dolazio na sever. Ovako kako je ponuđeno, mi stvarno nemamo šta da prihvatimo", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja