Ivica Dačić: Ovo rukovodstvo neće izdati Srbe sa Kosova
Foto: Tanjug

Završene konsultacije o Kosovu

Ivica Dačić: Ovo rukovodstvo neće izdati Srbe sa Kosova

Politika -
Niko ne dovodi u pitanje naše opredeljenje za evropske integracije, ali je naš nacionalni i državni interes da postignemo održivo rešenje u našim odnosima sa Prištinom, rekao je Dačić ističući da će Vlada svoj stav saopštiti u ponedeljak
1 / 10 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Vladi Srbije završene su konsultacije premijera Ivice Dačića sa predsednicima stranaka i šefovima poslaničkih grupa u parlamentu Srbije. Po završetku razgovora, a pred odlazak na sastanak sa rukovodstvom Republike Srpske od 16 časova, Ivica Dačić je još jednom potvrdio da državni vrh zemlje neće doneti odluku protivnu interesima Srbije, te da je Vlada čvrsto opredeljena za dijalog, za održivo rešenje za Kosovo i Metohiju i za evropski put Srbije.

Dačić je na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije rekao da vlada nije organizovala konsultacije sa političkim strankama kako bi podelila odgovornost za iznalaženje rešenja za Kosovo i Metohiju. On je kazao da je siguran da neće biti razmimoilaženja državnog vrha po pitanju Kosova i Metohije.

- Niko ne dovodi u pitanje naše opredeljenje za evropske integracije, ali je naš nacionalni i državni interes da postignemo održivo rešenje u našim odnosima sa Prištinom. Neka se niko ne brine ovo rukovodstvo neće izdati Srbe sa Kosova- poručio je premijer po završetku konsultacija.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je želja Beograda da se dijalog sa Prištinom ne prekida i da je neophodno održivo i sprovodljivo rešenje koje će biti u interesu obe strane poručujući da utorak, 9. maj nije "Dan D".

"O datumu se odlučuje krajem juna, čak i da ne dobijemo datum pregovore moramo nastaviti", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, treba nam održivo, sprovodljivo rešenje u interesu obe strane i dijalogu, a bez obzira na datum vezan za izveštaj Ketrin Ešton nije korisno baciti u vodu postrignuto, već nastaviti razgovore.

Dačić je rekao da je u narednim danima neophodno da se dođe do kompromisa pre svega u oblasti policije i pravosuđa.

"Nećemo više voditi ratove koje gubimo, jedan rat moramo dobiti", rekao je Dačić ističući da moramo postići razumno rešenje.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će svoj stav o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine doneti i saopštiti u ponedeljak, ali da je načelan stav da ne bi bilo korisno da sve što je u dijalogu postignuto do danas bude bačeno u vodu.

"Naša je želja da se ne prekida dijalog i da se u narednim danima dođe do kompromisa", rekao je Dačić, koji je istakao da u državnom vrhu postoji apsolutno jedinstvo i da će i u narednim danima imati jedinstven stav.

Dačić: Saopštnje crkve nepotrebno

Premijer se, na zahtev novinara, osvrnuo na saopštenje Srpske pravoslavne crkve, ističući da je ono bilo nepotrebno jer ovo državno rukovodstvo neće izdati Kosovo i Srbiju.

Dačić je rekao da će on i predsednik Nikolić o ovoj temi u ponedeljak razgovarati sa patrijarhom, kojem je, kako je podsetio, i u prošlosti isticao da svi imaju svoje odgovornosti.

On je, podsećajući da je u prošlosti crkva predvodila seobe Srba sa Kosova, istakao da i njeno poslednje saopštenje dolazi iz Beograda a ne iz Peći.

"Ne smemo nastavljati ratove u kojima smo sve bitke izgubili, nego moramo valjda da jednu bitku dobijemo. Nije poruka za narod da svi treba da budemo nabijeni na kolac i da 500 godina trpimo da bismo dočekali da se oblaci sklone sa našeg neba. Za to vreme ovaj narod treba da preživi. Vlada Srbije treba da brine o zemaljskoj Srbiji poštujući tradiciju i uvažavajući i crkvu i vladike, ali ovo pitanje nije došlo iz Peći nego iz Beograda, što znači da je srpski patrijarh još 1690. napustio Kosovo", rekao je Dačić.

Ističući da crkvu nije napadao ni u vreme kada je ona podržavala protivnike Slobodana Miloševića, Dacić je velikodostojnicima SPC poručio da treba da se mole za one koji su na vlasti da donose odluke u interesu države i naroda.

Premijer je u toku dana, zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije Suzanom Grubješić održao sastanke sa svim šefovima stranaka i poslaničkih grupa u paralemnntu i upoznao ih sa trenutnim stanjem u dijalogu sa Prištinom.

Premijer Ivica Dačić je konsultacije o ponudi iz Brisela završio sastankom s predsednikom SPO Vukom Draškovićem i šefom polsaničke grupe SPO-DHSS Aleksandrom Jugovićem...

Vuk Drašković: Odbijanje sporazuma propast Srbije....

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković je posle sastanka sa premijerom Ivicom Dačićem rekao da treba potpisati sporazum sa Prištinom, da ponuda iz Brisela nije nimalo katastrofična, pošto će u protivnom biti sahranjena i Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Drašković je istakao da, kada je reč o prihvatanju ili odbijanju sporazuma sa Prištinom, nije reč o izboru "između Sodome i Gomore" već da li će Srbiji biti obezbeđena šansa da preživi, postane prospreritetna evropska država, a srpski narod na Kosovu i Metohiji zaštićen od strane Evropske unije ili će ona biti "sahranjena kao i narod na Kosovu i Metohiji".

"Treba prihvatiti i potpisati sporazum sa Prištinom uz zahtev EU da ona potvrdi da garantuje sva prava srpskom narodu, opštinama i religijskom nasleđu na Kosovu predviđena Ahtisarijevim dokumentom", rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima Srbija je izgubila svaki suverenitet nad Kosovom i Metohijom posle poraza od NATO pakta 1999. godine i naglasio da to nije moguće promeniti nikakvim pregovorima, preambulama, rezolucijama srpskog parlamenta niti crkvenim apelima.

"Plašim se da bi odbijanjem briselske ponude, koja nije nimalo katastrofična, dalo odrešene ruke vladi Kosova i Metohije da odustane od poštovanja plana Martia Ahtisarija", rekao je Drašković.

Ištvan Pastor: SVM bira evropski put

Predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio je, nakon sastanka sa premijerom Ivicom Dačićem, da je, ukoliko je Srbija prinuđena da bira, izbor njegove stranke ostanak na evropskom putu.

"Što se tiče našeg stava on je nepromenjen. Ako treba birati, onda se mi opredeljujemo onako kako smo to činili i u proteklom periodu - za evropski put Srbije", rekao je Pastor.

Vojislav Koštunica: Odbaciti sporazum, pregovore vratiti u okrilje UN

Prethodno, predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, posle završenog razgovora sa premijerom, izjavio je da je sporazum ponuđen u Briselu, loš i neprihvatljiv, da predstavlja poziv na kapitulaciju i da ga treba odbaciti.

"Stvari će se razrešiti ovih nekoliko dana, a reagovanje javnosti, Srba na Kosovu i Metohiji, rukovodstva Republike Srpske i poruke Srpske pravoslavne crkve govore u zbiru da sporazum treba da bude odbačen", ponovio je Koštunica.On je ukazao da se stvari sa mrtve tačke mogu pokrenuti jedino ukoliko se pregovori vrate pod okrilje UN i tako ujedno spreči potpuno priznanje nezavisnosti Kosova."Sporazum treba odbaciti i težiti novom, koji će biti saglasan međunarodnom pravu pod okriljem UN", podvukao je Koštinica.On je podsetio da je albanska strana sve vreme dijaloga insistirala i pozivala se na svoj ustav i svoje zakone, ocenivši da se i Srbija mora čvrsto pridržavati Ustava i pravnog sistema."Zapad i EU su u ove pregovore ušli isključivo sa namerom da Kosovo postane nezavisno i to se može sprečiti jedino ukoliko se stvari vrate u UN", zaključio je Koštunica.

Dačić je razgovarao sa liderom i šefom poslaničke grupe LSV-a Nenadom Čankom i Bojanom Kostrešom, nakon što je završio susret sa liderom SVM-a Ištvanom Pstorom, a prethodno se sastao sa predsednikom poslaničke grupe Zajedno za Srbiju Dušanom Petrovićem.

Nakon sastanka sa premijerom Ivicom Dačićem, predsednik LDP Čedomir Jovanović je kazao da smatra kako sa kosovskim Albancima treba postići dogovor.

Čedomir Jovanović LDP: Kosovo je susedna zemlja

"Dačiću sam rekao da počne da razmišlja o Srbiji i da, ono što se dešava na Kosovu nije samo njegova odgovornost", rekao je Jovanović.

On je dodao da je Kosovo danas susedna zemlja i "nisam srećan zbog toga", ali da "SNS treba da preuzme težinu problema".

"Ovo nije 1999. i Brisel nije Rambuje".

Premijer Srbije Ivica Dačić je, pre toga, oko 11.30 sati, imao sastanak sa predsednikom Demokratske stranke Draganom Đilasom i šefom poslaničke grupe DS-a Borislavom Stefanovićem kako bi ih upoznao o toku pregovora Beograda i Prištine.

Pre toga Dačić je, nešto pre 10 sati imao sastanak sa predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem, predsednikom skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovanom Drecunom, direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom.

Na sastanku su predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Veroljub Arsić, zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Žarko Obradović, predsednik poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić, predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević. Sastanku prisustvuju predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić, lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Veroljub Arsić, šef poslaničkog kluba SNS izjavio je nakon sastanka sa premijerom, da će Srpska napredna stranka sutra na sednici Predsedništva stranke, doneti odluku da li da se potpiše sporazum koji je Srbiji ponuđen u Briselu.

"Kakva god ta odluka bila, zamolio bih čitav državni vrh da poštuje tu odluku i izrazi jedinstvo", rekao je Arsić.

Prema nezvaničnim saznanjima, sednica Predsedništva SNS biće održana u ponedeljak u osam časova.

Po izlasku iz zgrade Vlade lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković, nije hteo da daje izjave novinarima.

Đilas Čanak i Pajtić bez izjava za novinare

Predstavnici DS, predsednik Dragan Đilas,šef poslanika Borislav Stefanović i potpredsednik stranke Bojan Pajtić nisu davali izjave nakon sastanka, kao ni Dušan Petrović (Zajedno za Srbiju), Nenad Čanak i Bojan Kostreš (LSV) nisu davali izjave nakon razgovora kod Dačića.

U toku sastanak u predsedništvu Srbije sa rukovodstvom Republike Srpske

U Predsedništvu Srbije od 16 časova održava se sastanak državnog vrha Srbije i predstavnika Republike Srpske, a delegaciju RS, u kojoj je predsednica vlade Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Igor Radojčić, prevodiće predsednik Milorad Dodik.

http://www.youtube.com/watch?v=j6JT0rZ5Sz4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track