Putin: Recite Nikoliću da dođe u Moskvu
Foto: Beta Ap

Premijer Srbije Ivica Dačić u zvaničnoj poseti Rusiji

Putin: Recite Nikoliću da dođe u Moskvu

Politika -
Predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem poručio da su između ove dve zemlje uvek postojali posebno bliski odnosi

MOSKVA - Iz Rusije s ljubavlju.Predsednik Rusije Vladimir Putin u susretu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem pozvao je srpskog predsednika Tomislava Nikolića da poseti Rusiju „u bilo koje vreme“.- Prenesite „najbolje želje“ Nikoliću. Između Srbije i Rusije su uvek postojali posebno bliski odnosi - rekao je Putin na početku razgovora.Putin je podsetio da je prošle godine trgovinsko-ekonomska razmena dve zemlje nešto opala, ali da ove beleži rast od 38 odsto.Putin je dodao da je Rusija najveći investitor u privredu Srbije, da postoji mnogo zanimljivih i velikih projekata i izrazio uverenje da će susret Dačića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva biti značajan podsticaj za širenje saradnje. Ruski predsednik je podsetio da je nedavno razgovarao telefonom s Nikolićem, što, po njegovim rečima, potvrđuje da postoje kontakti dve zemlje na svim nivoima, uključujući i najviši. Dačić se na početku Putinu obratio na ruskom jeziku, zahvalivši za principijelnu podršku kad je reč o Kosovu.- Srbija zna i misli da je Rusija najbolji prijatelj srpskog naroda. Želimo što bliže odnose s Rusijom u svim oblastima - u politici, ekonomiji, kulturi, do odbrane i bezbednosti - kazao je Dačić.Tokom zvanične posete Moskvi, Dačić se prvo sreo s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim.- Mi smo posebni, privilegovani partneri. Pripremljen je solidan paket dokumenata za potpisivanje radi jačanja partnerstva, koje postoji između naših zemalja - rekao je Medvedev.On je napomenuo da takvi partneri, kao i bilo koji drugi, treba da se viđaju i lično, pored toga što razgovaraju telefonom.

Kredit od pola milijardeU Moskvi je juče potpisan i sporazum o kreditu Rusije od pola milijarde dolara za podršku srpskom budžetu, pri čemu će prva tranša od 300 miliona dolara biti isplaćena u najskorije vreme, a druga nakon što Srbija zaključi stabilizacioni ugovor sa MMF. Sporazum su, u prisustvu premijera dveju država, potpisali ministri finansija Mlađan Dinkić i Anton Siluanov. Kako je izjavio Siluanov, kredit se odobrava na 10 godina s kamatom od 3,5 odsto.

Dinkić o bescarinskom izvozuPremijer i ministar finansija Mlađan Dinkić predložili su Medvedevu da se Srbiji odobre odgovarajuće kvote za bescarinski izvoz automobila na rusko tržište, ali i za šećer, sir i cigarete.- S menadžmentom najveće ruske banke Sberbanke dogovorio sam se da znatno pojačaju finansiranje srpske privrede, a razgovarali smo i o mogućnosti da se obezbedi posebna linija za finansiranje proizvodnje u Srbiji radi izvoza na rusko tržište - rekao je Dinkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track