SPREČEN: Tači spremao novu Oluju!

Potvrđeno pisanje Kurira

SPREČEN: Tači spremao novu Oluju!

Politika -
Kosovski premijer napisao u Briselu da Srbi moraju biti proterani sa severa Kosova kao što je to bilo učinjeno u Hrvatskoj 1995

BEOGRAD - Toliko o dobrim odnosima.Kosovski premijer Hašim Tači nameravao je da ponovi hrvatski scenario i u novoj „Oluji“ protera Srbe sa KiM, otkrivaju njegove beleške s briselskih pregovora. Na papiru koji je Tači držao dok se obraćao novinarima u Briselu jasno se vide teze koje je napisao, na albanskom, za svoje izlaganje, a u kojima doslovce piše:- Tačka 1. Odlazak (ili proterivanje, udaljavanje) Srba sa severa Kosova posle 13 godina. Tačka 2. Kompletiranje suvereniteta, proširenje na sever. Šiprija 1912. godine i Hrvatska 1995. godine. Fizička kontrola teritorije od strane države Kosovo i puna integracija države - piše na papiru kosovskog premijera.Kao primere za tačku 2, odnosno kao moguće scenarije kako da proširi suverenitet na sever Kosova, Tači je naveo Albaniju (Šipriju, kako on kaže) 1912. godine i Hrvatsku 1995. godine!Istorijske činjenice na koje se poziva Tači su vrlo jasne: u Albaniji je 1912. godine izbio veliki ustanak protiv Turaka, posle kojeg je došlo do stvaranja nezavisne Albanije! Nezavisna Albanija tada je tražila prisajedinjavanje sa okolnim teritorijama, odnosno, sa četiri osmanska vilajeta: kosovski, bitoljski, skadarski i janjinski vilajet. S druge strane, u Hrvatskoj je sprovedeno etničko čišćenje nad srpskim stanovništvom 1995. godine, kada je tokom vojne akcije „Oluja“ proterano oko 250.000 Srba, oko 2.000 Srba je mučki ubijeno, a čak 2.000 se vodi kao nestalo!

Sever Kosova proglašava nezavisnost?Na papiru postoji i tačka 3, međutim, kosovski premijer je veći deo rečenice zaklonio prstima, pa je gotovo nemoguće prevesti taj deo.- Čak od proglašenja nezavisnosti teritorija severa... - napisao je Tači, ali se ostatak rečenice ne vidi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track