Bilt pozdravio preporuku EK o Srbiji
Foto: Kurir

Bilt pozdravio preporuku EK o Srbiji

Politika -
Sporazum koji su postigli premijeri Srbije i Kosova uz posredovanje visoke predstavince EU Ketrin Ešton veoma veliko dostignuće, zaključio je ministar spoljnih poslova Švedske

LUKSEMBURG - Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt pozdravio je preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

Bilt je na svom tviter nalogu naveo da pozdravlja i preporuku EK o pokretanju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Uoči sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU na kojem su podneti izveštaji o Srbiji i Kosovu, Bilt je rekao da je sporazum koji su postigli premijeri Srbije i Kosova uz posredovanje visoke predstavince EU Ketrin Ešton "veoma veliko dostignuće" i da je "veoma dobar" ali i ukazao da njegovo sprovođenje neće biti lako.

"Ali mislim da je Rubikon pređen, sada se više ne može nazad", rekao je Bilt.

On je rekao da će se svi dugo boriti sa detaljima sprovođenja sporazuma, ali izrazio nadu da će taj sporazum otvoriti put istovremeno za pristupne pregovore sa Srbijom i za početak pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Bilt je pohvalio Ketrin Ešton za njen veoma profesionalan i uspešan pristup tom pitanju, što je rezultiralo sporazumom.

"Sada kao što znamo iz svakog drugog slučaja međunarodne diplomatije sprovođenje može da bude teško, ali to ide sa teritorijom i nisam mnogo zabrinut", rekao je Bilt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track