Đenero: Dolazak Vučića znak otopljavanja odnosa
Foto: Tanjug

Đenero: Dolazak Vučića znak otopljavanja odnosa

Politika -
Đenero je ocenio da srpska strana želi poslati poruku da je saradnja dve zemlje podjednako u interesu oba partnera

ZAGREB - Politički analitičar Davor Đenero izjavio je da je najavljena poseta vicepremijera i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj nastavak otopljavanja bilateralnih odnosa dve zemlje.

On je istakao da je dobro i korisno što u Hrvatsku dolazi jedan od ključnih aktera politike u Srbiji.

Đenero je ocenio da srpska strana želi poslati poruku da je saradnja dve zemlje podjednako u interesu oba partnera.

"Važno je da se pokaže da ta saradnja nije svedena samo na saradnju dva premijera koja su oba iz socijalističke opcije ili dvoje ministara spoljnih poslova na tehničkom nivou, već da je važno da u procesima saradnje učestvuje i vicepremijer koji ima značenje kao akter koji dolazi iz najveće stranke vladajuće koalicije u Srbiji", rekao je Đenero.

On negira pisanje medija da Vučićeva poseta dolazi na pritisak SAD ili Nemačke.

"To se ne rešava na taj način. Nikad nemate direktnog pritiska u smislu da se nekom kaže da negde ide. I kad je Milanović u januaru došao u Beograd nastojalo se da se umanji značenje njegove posete tvrdnjama da su ga poslali Amerikanci ili Nemci. Vlade moraju sarađivati na najvišem nivou, a ni SAD ni druge zemlje nemaju vremena da se bave time u kojoj meri se odvijaju kontakti Zagreba i Beograda i ko se od njihovih zvaničnika s kim i gde vidi", rekao je Đenero.

Na pitanje koliko uspehu posete može doprineti izvinjenje predsednika Srbije Tomislava Nikolića za događaje u Srebrenici, Đenero kaže da je, iako je Vučićeva poseta najavljena mnogo ranije, Nikolić ovom izjavom dodatno relaksirao odnose u regionu.

"Videćemo hoće li uskoro doći do susreta predsednika Ive Josipovića i Tomislava Nikolića", rekao je i ocenio da se "stvaraju prilike za takav susret, ne direktno bilateralan, nego u okviru nekih multilateralnih skupova kao što je proslava ulaska Hrvatske u EU".

Iako takav kontakt dva predsednika neće promeniti ništa konkretno, on bi poslao povoljniju sliku o bilateralnoj saradnji", rekao je Đenero.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track