Henderson: Rusija i Zapad se neće sukobiti zbog Kosova

Dag Henderson

Henderson: Rusija i Zapad se neće sukobiti zbog Kosova

Politika -
Ne mislim da će najveće svetske sile - Amerika, Britanija, Francuska, Rusija i Kina, doći u sukob oko Kosova. Ali oni vide probleme migracija, a to je na samom pragu ostatka Evrope, navodi bivši ministar odbrane Velike Britanije

BEOGRAD - Najveće svetske sile - SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, s jedne strane i Rusija i Kina s druge strane, neće se sukobiti oko Kosova, kaže za Danas Dag Henderson, bivši ministar odbrane Velike Britanije."Ne, ne mislim da će najveće svetske sile - Amerika, Britanija, Francuska, Rusija i Kina, doći u sukob oko Kosova. Ali oni vide probleme migracija, a to je na samom pragu ostatka Evrope. Grčka želi mir i stabilnost, kao i Italija. Uglavnom se misli da bi problem Kosova trebalo da se rešava na Balkanu, a da onda kao i bivša Jugoslavija, ima stabilne odnose sa ostalima u Evropi. Tito je to radio pre 40 godina. A SAD i EU bi sigurno želele stabilno područje na Balkanu. Mislim da bi zemlje Balkana u pogledu stabilnosti trebalo da utiču jedna na drugu", kaže Henderson.On dodaje da su Britanija i druge zemlje EU znale da sve države EU neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu"To je, međutim, bio jedini način da se izađe iz slepe ulice i da Balkan bude kolektivno u redu, odnosno da ima korist od zaštite NATO i članstva u EU. To nije kraj procesa, nego tek početak. Mislim da Priština i Beograd treba da se dogovore da međusobne razlike ne treba da budu prepreka da se evropeizuju i da uđu u EU. To bi bio korak napred. Ako Srbija želi da bude u EU, onda bi svaki eventualni konflikt s Kosovom mogao da bude prepreka za njeno priključenje".

Henderson kaže da, ako Srbija želi da bude kao i bilo koja druga evropska država, stabilna i vojno i politički nezavisna, i da zadrži tu poziciju, mora da se kreće u pravcu kao i druge evropske zemlje.

"Srpski premijer je rekao da “nema povratka”, a to znači da ako želite evropeizaciju, povezivanje sa evropskim univerzitetima, stabilnu i nezavisnu ekonomiju i da ulažete na sigurno, uvažavajući sve kulturne i tradicionalne razlike, morate da postanete i zvaničan član tih evropskih institucija - NATO i EU. U OEBS i UN možete lako da se učlanite, jer nema mnogo obaveza, ali učlanjenje u NATO i EU donosi obaveze. Srbiji je EU već dala dovoljno signala da “sa simpatijom“ gleda na nju. Lakše je ući u NATO nego u EU, a Srbija treba da odluči da li će se priključiti Alijansi. Razumem istorijsku pozadinu i otpor javnosti u Srbiji, ali i Britanija i Nemačka su bile u ratu 1944, pa su postale saveznice".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja