Brisel pritiska Prištinu da što pre primeni sporazum
Foto: Zorana Jevtic

Brisel pritiska Prištinu da što pre primeni sporazum

Politika -
Ukoliko timovi dveju strana ne dođu do kompromisa, poslednja šansa da se rasplete "Gordijev čvor" biće 21. maja, kada će se u Briselu sresti srpski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači

BEOGRAD - Snažan diplomatski pritisak iz Vašingtona i Brisela usmeren je ovih dana na Prištinu, kako bi se što pre, u narednoj nedelji, odmrzli razgovori oko plana primene Briselskog sporazuma.

Ukoliko timovi dveju strana koji pregovaraju o koracima i rokovima implementacije dogovorenog ne dođu do kompromisa, poslednja šansa da se rasplete "Gordijev čvor" biće 21. maja, kada će se u Briselu sresti srpski premijer Ivica Dačić i Hašim Tači.

Priština zahteva da se prvo ugase postojeće institucije Srbije na Kosovu, pa tek onda krene u formiranje Zajednice srpskih opština. Ideja albanskih vlasti na Kosovu je da se u tom vakuumu, na mala vrata u srpske sredine „ubace" institucije Prištine, što Beograd ni po koju cenu neće dozvoliti.

"Priština pokušava da "lovi u mutnom" i da, dok traje rasprava Beograda i Srba sa severa Kosova, izdejstvuje drugačija rešenja od dogovorenih. To se neće dogoditi i učinićemo sve da sprečimo pokušaje zloupotrebe Briselskog sporazuma. Ponavljam, Srbija nije i neće pristati na gašenje naših institucija u pokrajini", kazao je za predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer kaže da su u Briselu svesni da će biti teško da se u narednim nedeljama zaokruže sve tačke Briselskog sporazuma.On ističe da je EU Beogradu i Prištini postavila tri ključna uslova: da se usaglase oko preciznih koraka i rokova implementacije, da se postigne dogovor oko električne energije i telekomunikacija i bar započne primena pojedinih delova sporazuma.

"Za većinu država članica, jasan i kredibilan plan primene bio bi dovoljan da daju zeleno svetlo za datum, mada u vrhu EU kažu da to nije definitivna garancija da će svih 27 članica u junu glasati da Srbija načini naredni korak ka Briselu. Meriće se i nastavak reformskog procesa, posebno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Deže.

On objašnjava da će, ukoliko na tehničkom nivou ne bude postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, možda doći do povratka na politički nivo dijaloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track