Dačić: SAD podržava evrointegracije Srbije

Dačić: SAD podržava evrointegracije Srbije

Politika -
Bajden je čak rekao da je za stabilnost Evrope važno da Srbija bude deo EU i da je bezbednosni i politički interes svih da budemo deo evropskih integracija, rekao je Dačić

VAŠINGTON - Premijer Srbije Ivica Dacić posle sastanka sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajednom i zamenikom državnog sekretara Vilijamom Bernsom u sredu veče rekao je da Amerika podržava evropske integracije Srbije i da je pozicija Beograda znatno ojačana posle briselskog dogovora.

"Bajden je čak rekao da je za stabilnost Evrope važno da Srbija bude deo EU I da je bezbednosni I politički interes svih da budemo deo evropskih integracija", rekao je Dačić srpskim dopisnicima u Vašingtonu posle sastanka sa Bajdenom.

Prema njegovim rečima, ukoliko sporazum sa Prištinom bude implementiran na vreme, SAD će uložiti svoj međunarodni uticaj da zemlje članice EU donesu odluku od datumu za početak pregovora sa Srbijom.

Dačić je potvrdio da će putovati u Brisel 21. maja, na sastanak na kome će glavna tema biti implementacija ranije postignutog sporazuma sa Prištinom, ali je istakao da kroz taj dogovor ne smeju da se provuku i teme o kojima nije bilo reči tokom pregovora.

Na pitanje šta misli o najavama da bi EU mogla da izađe sa svojim planom za implementaciju, ako ne bude dogovora Prištine I Beograda, Dačić je odgovorio da "do sada nije bio običaj da se izlazi sa nekim planom koji do tada nije bio razmatran".

"Razmotrićemo celu situaciju i naša državna delegacija će kao I uvek biti jedinstvena", rekao je premijer Srbije, najavivši da će pre Brisela biti održan sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i njega.

"Prilikom implementacije se mora voditi računa da se ne smeju otvarati neka pitanja koja nisu razmatrana prethodno", dodao je Dačić.

On je naglasio da je, ipak optimista da će se doći do rešenja, iako će, kako kaže, to biti veoma teško.

Srpski premijer je ukazao i da radne grupe treba da rade a ne da sva pitanja oko implementacije prebacujui na viši nivo.

Dačić je kazao i da će u Briselu otvoriti I pitanja o povratku raseljenih lica, privatnoj I državnoj imovini i položaju crkve i srpskih spomenika na Kosovu i Metohiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track