Dačić: Implementacija sporazuma je naša obaveza

Dačić: Implementacija sporazuma je naša obaveza

Politika -
Premijer Srbije je naveo da će biti formirana radna grupa koja će taj plan pripremiti i podvukao da je Beograd parafirao i potpisao sporazum, da u njemu stoji da je neophodan plan implementacije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom periodu.

"Govorimo o načelnim rokovima. Plan je potreban da bi neko mogao da zaključi da nešto ozbiljno radimo. Bez plana implemantacije, a to se pored ostalog odnosi na policiju, pravosuđe i određene rokove, ne možemo da očekujemo nemačku saglasnost za dobijanje datuma za početak pregovora", rekao je Dačić pred sutrašnji sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu.

On je naveo da će biti formirana radna grupa koja će taj plan pripremiti i podvukao da je Beograd parafirao i potpisao sporazum, da u njemu stoji da je neophodan plan implementacije i da je to obaveza. Premijer je, međutim, precizirao da to ne podrazumeva da se do 28. juna implementira sve iz sporazuma, već da se na terenu vidi da se stvari kreću u tom pravcu.

Prema njegovim rečima, potrebno je dogovoriti i šta se sve dešava u vakuumu koji će postojati dok se ne konstituiše Zajednica srpskih opština i da je zato traženo da se formira pripremni tim, da kosovska skupština donese zakon o amnestiji. Dačić je dodao da će u utorak u Briselu razgovarati još jednom sa kosovkim premijerom Hašimom Tačijem, ali da smatra da bi bilo bolje da su razgovori nastavljeni na ekspertskom novou.

"Mi moramo sutra u Brisel, ako se to ne završi do kraja nedelje, nećemo dobiti saglasnost za početak pregovora i to je onda loša situacija", rekao je premijer.Dačić smatra da će razgovori biti teški, jer Prištinu ne obavezuju rokovi, a da će se taj tim svakako truditi da nametne što više stvari koje nisu predviđene sporazumom, što Beograd neće prihvatiti.

"Interes Srbije je da se implementira ono što smo se dogovorili i dobijemo datum za početak pregovora", zaključio je Dačić.

Upitan da li je tokom njegovog boravka u SAD bilo nekih novih uslovljavanja za Srbiju, Dačić je rekao da nije i da nije ni potrebno terati Srbiju da sprovede ono što je dogovorila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track