Eštonova: Plan ne prejudicira status Kosova
Foto: Tanjug

Posle odluke vlade

Eštonova: Plan ne prejudicira status Kosova

Politika -
Primena plana treba da reši probleme na terenu i obezbedi ubrzani napredak Srbije i Kosova ka EU, kaže šefica EU diplomatije

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je danas odluku Beograda i Prištine da usvoje plan za primenu sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da se time ne prejudicira status Kosova.

"Primena plana treba da reši probleme na terenu i obezbedi ubrzani napredak Srbije i Kosova ka EU”, rekla je Ešton u pisanom saopštenju za medije.“To je korak napred u dijalogu Beograda i Prištine kojim se ne prejudiciraju stavovi dve strane o statusu Kosova”, istakla je Ešton.

Visoka predstavnica je odala počast obema stranama u dijalogu i dodala da će lično angažovanje predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija i ubuduće biti neophodno kako bi se sporazum sproveo.

Dačić je sinoć pismeno obavestio Ešton da je vlada Srbije prihvatila plan za implementaciju koji je prošle nedelje dogovoren u Briselu.

Ešton će večeras na radnoj večeri sa šefovima diplomatija zemalja kandidata za članstvo u EU razgovarati i sa Ivanom Mrkićem, ministrom spoljnih poslova u Vladi Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track