Skupština dobija gluvu sobu?
Foto: Tanjug

Bezbednost

Skupština dobija gluvu sobu?

Politika -
Prema bezbednosnim standardima, nova prostorija neće imati prozore, biće opremljena ometačima za signal mobilne telefonije, a u nju će se ulaziti kroz blindirana vrata

BEOGRAD - Članovi skupštinskog Odbora za bezbednost trebalo bi da imaju "gluvu sobu" u kojoj bi razmatrali poverljive izveštaje službi bezbednosti. Rad na opremanju te sobe, međutim, još nije počeo, iako je najavljen u oktobru prošle godine, još nije počeo, a planirano je da se iz budžeta za ove namene izdvoji oko 54.000 evra.Kada gluva soba bude opremljena, poslanike više niko neće moći da prisluškuje i poverljivi podaci praktično neće moći da iscure izvan četiri zida. Iako detaljan plan još ne postoji, prema bezbednosnim standardima, nova prostorija neće imati prozore, biće opremljena ometačima za signal mobilne telefonije, a u nju će se ulaziti kroz blindirana vrata.Takođe, ova prostorija treba da ima i nezavisno napajanje strujom i u nju niko osim državnih zvaničnika neće moći da uđe. Čak ni konobar koji članovima odbora služi kafu neće imati pristup prostoriji u svakom trenutku. Osim sobe u kojoj će se zvaničnici sastajati, biće opremljena i dodatna prostorija u kojoj će biti smešteni novi veći sefovi za čuvanje tajne dokumentacije.

U pres službi Skupštine Srbije kažu da su obrazovane radne grupe radi izrade akata kojima se propisuju interne procedure za postupanje sa tajnim podacima, a nakon izrade internih akata biće definisani tehnički uslovi.

"Neće se graditi nikakve nove prostorije, već će biti adaptirane postojeće. U svakom slučaju, odabraćemo najjeftinije rešenje", kažu za "24 sata" u Skupštini, i dodaju da će istovremeno organizovati i obuku za poslanike u oblasti zaštite tajnih podataka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track