Vučević: Uskoro formiramo kancelariju za brze odgovore

Vučević: Uskoro formiramo kancelariju za brze odgovore

Politika -
Gradonačelnik Novog Sada izjavio je danas da će taj grad ostvariti ono što je planirano na početku godine uprkos smanjenju izvornih prihoda za više od deset procenata

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da će taj grad ostvariti ono što je planirano na početku godine uprkos smanjenju izvornih prihoda za više od deset procenata, na osnovu izmena Zakona o poreskom sistemu.

Izmene tog zakona od 1. juna koštaće Novi Sad oko 860 miliona dinara, odnosno više od deset odsto izvornih prihoda grada, pošto porez na zarade čini više od polovine gradskog budžeta, rekao je Vučević.

On je dodao da izuzimanje tog iznosa iz gradskog budžeta, kroz rebalans koji bi trebalo da bude usvojen početkom jula, kao i plaćanje nešto više od 400 miliona dinara na ime obaveza prema ATP Vojvodini, a imajući u vidu predviđeni suficit, neće omesti Novi Sad da ostvari ono što je zacrtano na početku godine. Napominjući da su sve lokalne samouprave ostale bez dela planiranih prihoda i ocenivši da su te izmene zakona najviše pogodile veće gradove, s velikim brojem zaposlenih, Vučević je istakao da će to naterati opštine i gradove da se bore za otvaranje novih radnih mesta kao i za bolju naplatu poreza na imovinu.

Samo u Novom Sadu je broj računa za komunalne usluge veći za oko 37.000 od broja poreskih prijava, rekao je gradonačalnih i dodao da tu vidi prostor za dodatnu popunu budžeta.Vučević je naglasio da se mora stimulisati proizvodnja i da se lokalne samouprave moraju boriti za nove investicije.

"Moramo da priznamo da nismo konkurentni u trci za investitore jer nemamo dovoljno gradskog građevinskog zemljišta a i ako ga imamo, ono nije dovoljno građevinski opremljeno", kazao je gradonačelnik napominjući da Novi Sad očekuje da uskoro formira kancelariju za brze odgovore.

Tako bi na jednom šalteru investitor mogao da dobije sva potrebna dokumenta a uslov da ta kancelarija radi u punom kapacitetu je odgovarajući zakon, čije se donošenje očekuje pre letnje pauze, rekao je Vučević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track