Dačić: Evropa je put, a ne cilj

Putovanje mora da se nastavi

Dačić: Evropa je put, a ne cilj

Politika -
Ne smemo da proćerdamo, ne možemo samo da je dovedemo, ostavimo, i zaboravimo je, kaže premijer Srbije dodajući da ćemo ponovo dobiti džunglu

BEOGRAD - Evropa je put, a ne cilj i mi Evropu u Srbiji ne smemo da "proćerdamo, ne možemo samo da je dovedemo, ostavimo, i zaboravimo" jer ćemo "ponovo dobiti džunglu" i zato, posle 28. juna, "putovanje mora da se nastavi", ocenio je premijer Ivica Dačić.

"To uvođenje Evrope u svaku poru srpskog društva, ...najveći je i najvažniji politički projekat ove vlade. Zato što je to, ujedno, i jedini način da ona ovde i ostane. I da mi, zaista, budemo Evropa, i to ne samo njen geografski deo, nego njena sama bit, suština i, nadasve, vrednost. I da deci možemo da kažemo, poput (pisca Radjarda) Kiplinga - mi smo istrajali, i ti, sada, možeš da budeš čovek, sine moj. I da živiš kao sav normalan svet", napisao je Dačić.

U tekstu koji je napisao za serijal lista "Zašto je datum važan za Srbiju?", Dačić je naveo da "Evropa nije san. Evropa je rad. Evropa je sistem. Evropa su pravila, institucije, poredak, pravo, pravda, zakoni..".

"Evropa je nešto što se pravi, a ne nešto o čemu se mašta. Moja Evropa, ona zbog koje sam prešao hiljade kilometara, nije, negde, tamo. Moja Evropa mora da bude u mojoj kući, i u mojoj zemlji. U mom dvorištu. I jedino pitanje je da li ću, da li ćemo mi, uspeti tu i da je napravimo", smatra predsednik Vlade Srbije.

"Kavafi je pričao da ako proćerdaš život u svom gradu, proćerdaćeš ga i na svakom drugom mestu. Mi, Evropu u Srbiji, ne smemo da proćerdamo. Ne možemo samo da je dovedemo, ostavimo, i zaboravimo. Ovaj put, to, prosto, neće biti dovoljno. Dobićemo, ponovo, džunglu.I zato naše putovanje ne sme da bude prekinuto. Posle 28. juna, kada ćemo, kao u mitu "oteti Evropu", i prebaciti je ovde, ono mora da se nastavi. I da bude još duže, samo sada po Srbiji. Po njenim najzabitijim, najsiromašnijim i najbeznadežnijim delovima. I još više, po sistemu, institucijama, zakonima, pravilima...", naveo je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track