VRDALAME: Nemci traže da presudi Merkelova
Foto: Dado Djilas

Sastanak šefova diplomatija unije bez odluke

VRDALAME: Nemci traže da presudi Merkelova

Politika -
Zatezanje Šef nemačke diplomatije rekao da pregovori neće početi pre januara 2014, a vladajuća većina u Bundestagu traži da se u januaru odredi datum za početak pregovora

BEOGRAD - Nemačka će odobriti početak pregovora tek pošto bude primenjen briselski sporazum. Šefovi diplomatija zemalja EU juče su preporučili pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijom najkasnije od januara 2014, a konačnu odluku doneće šefovi država i vlada EU u petak. Presudan će biti glas Nemačke.Kakav će biti nemački stav nepoznanica je jer su tokom jučerašnjeg dana njeni zvaničnici izneli tri različita stava. Po jednom, Srbija će pregovore početi ne pre januara 2014, po drugom u januaru 2014. neće početi pregovori, već će se tada tek odrediti kada će pregovori početi. Po trećem, o tome će praktično odlučiti nemačka kancelarka Angela Merkel.Tri mogućnostiUpravo Nemačka je insistirala na tome da odluku o datumu pregovora donese Evropski savet, odnosno lideri EU. Ministri spoljnih poslova zemalja EU popustili su pred tim zahtevom, iako su se u prvi mah suprotstavili, jer je do sada bila praksa da odluke donosi Savet ministara. Tako je odluka prepuštena Merkelovoj.Zato bivši ambasador u Nemačkoj Ognjen Pribićević smatra da nije od velikog značaja da li će odluku doneti Savet ministara ili Evropski savet, već je najbitnije šta su se s Merkelovom dogovorili premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Profesor Predrag Simić smatra da Nemačka insistira na tome da konačnu odluku donesu šefovi država kako bi na taj način zadržala političku kontrolu nad tim procesom.- Evropski savet je najviši organ EU i zbog toga Nemačka insistira na tome da upravo ovo telo donese konačnu odluku kako bi ona u svakom trenutku mogla da bude politički uslovljena - smatra Simić.U pauzi sednice nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele ponovio je stav Nemačke da pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da počnu pre januara 2014.Međutim, prema rečima visokog funkcionera nemačke vladajuće CDU Andreasa Šokenhofa, u januaru 2014. će se samo odrediti kada će pregovori početi. On je za Dojče vele rekao da je za datum potrebno ispuniti još neke uslove.Poruka Bundestaga- Zbog toga će Bundestag sutra dati nalog nemačkoj vladi da na zasedanju Evropskog saveta petak suštinski podrži pregovore sa Srbijom i time pošalje pozitivan signal Beogradu, ali da se o konkretnom datumu razgovara u januaru, i to onda kada sporazum o implementaciji dogovorenog bude u potpunosti sproveden - kazao je Šokenhof za Dojče vele.

Vašington za datumVašington smatra da je Srbija postigla veliki napredak i da je zaslužila da dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU, rekao je američki ambasador Majkl Kirbi.- Mi se zalažemo za dobijanje datuma, ali Srbija će još godinama morati da nastavi s delovanjem u procesu pridruživanja-kaže on.

Nema opravdanja za odlaganjePremijer Ivica Dačić izjavio je da ne postoji nijedan opravdan razlog za odlaganje donošenja odluke o početku pregovora Srbije sa EU.- Nama nova prolazna vremena nisu neophodna, to ne bi bilo pravedno - rekao je Dačić.

Tapšanje po ramenu nije dovoljnoPredsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je Nemačku da svojom odlukom pokaže da ume da ceni tuđe napore.- Nama tapšanje po ramenu nije dovoljno. Mi tražimo da nam pruže priliku da živimo i preživimo - rekao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track