Odalović: Srbija uradila sve što se od nje tražilo

Odalović: Srbija uradila sve što se od nje tražilo

Politika -
Generalni sekretar Vlade Srbije se nada da neko više neće izmisliti neko četvrto svetlo, jer je Srbija već prošla crveno, žuto i sada zeleno

BEOGRAD - Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je jutros da je Srbija uradila sve što se od nje tražilo na putu evropskih integracija i da nema razloga za odlaganje dobijanja datuma za početak pregovora o ulasku Srbije u EU.

Gostujući u Jutarnjem programu, Odalović je rekao da se nada "da neko više neće izmisliti neko četvrto svetlo", jer je Srbija već prošla "crveno, žuto, sada zeleno".

Prema njegovim rečima, Srbija ničim nije zaslužila postavljanje novih uslova za dobijanje datuma. "Srbija je uradila sve što je do nje bilo", naglasio je Odalović.

Odalović je rekao da se boji da onaj ko bude donosio odluku o datumu ne ne postavi nove uslove, jer bi to bilo ponižavanje Srbije i svih učesnika u procesu. "Bilo šta novo što bi postavili kao uslov bilo bi ozbiljan problem", rekao je Odalović.

Odalović smatra da je sada najvažnije da će odluka biti doneta 27. odnosno 28. juna i da postoje svi preduslovi se ona donese. I uslov da treba da se napravi plan implementacije je ispunjen, dodao je on. "Napravili smo plan koji nije nimalo lagan i koji je bolan sa rešenjima koje Srbija treba da primeni, ali plan koji je predvideo da se po fazama implementira sve ono što je dogovoreno", rekao je Odalović.

On je istakao da "plan implementacije predviđa da se do kraja godine ceo proces završi i mi smo krenuli ka tom planu". Prema njegovim rečima, ono što Priština nije ispunila, to je problem za one koji su posrednici i garanti implementacije celog sporazuma.

Vlada funkcioniše kao tim

Vlada funkcioniše kao tim i do sada nije bilo problema ni na jednu temu, pa ni po pitanju rekonstrukcije, izjavio je Odalović. On je rekao da je rekonstrukcija vlade stvar koalicije, stvar unutrašnjeg dogovaranja koalicionih partnera i toga da li su ljudi kojima su poverene odgovorne funkcije "obavljali posao u punom kapacitetu i da li su ili nisu odgovorili zadatku".

"Oni koji nisu odgovorili zadatku logično je da budu zamenjeni", naglasio je Odalović.On je kazao da je prirodno da svaka stranka prvo u svojim redovima sagleda ko od ministara nije odgovorio poverenom zadatku, ali da to ne znači da ne može i koalicionim partnerima da ukaže ako nešto nije u redu.

"Ovde može da se razgovara. Vlada je kolektivan organ i može da se razgovara da li smo svi bili na nivou zadatka. Radi se mnogo, danonoćno. U vladi se ne oseća da postoji stranačka razlika. Ona funkcioniše kao tim i mi do sada nismo imali problema ni na jednu temu", istakao je Odalović. Govoreći o rebalansu budžeta on je podsetio da je napravljena ušteda od 36 milijardi dinara i da je to realno stanje koje danas imamo. "Način na koji se vlada opredelila da predloži izmene Zakona o budžetu, nešto je što će u drugoj polovini godine pružiti sigurnost svim budžetskim korisnicima", kazao je generalni sekretar Vlade Srbije.

On je rekao da je bilo bolno doneti odluke o smanjenju u budžetu, jer su to sve bili planirani projekti.Odalović je podvukao da se od tih projekata ne odustaje već se oni privremeno zaustavljaju i odlažu za vreme kada bude bolja materijalna situacija.Upitan da prokomentariše uštede na protivgradnim raketama, zbog čega je šteta od grada bila mnogostruko veća, on je rekao da te štednje nisu donete rebalansom budžeta i da je odluka o štednji i na ovim stvarima, ali i mnogim drugim, doneta mnogo ranije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track