Dačić: U pregovorima sa EU Srbija će se boriti za svoje interese
Foto: KURIR

Dačić: U pregovorima sa EU Srbija će se boriti za svoje interese

Politika -
Za članstvo se sa EU moraju voditi ozbiljni pregovori o svim poglavljima, a Srbija i u pregovorima o naizgled lakim poglavljima mora da se trudi kao i svaka druga zemlja u Evropi, da bi zaštitila državne i ekonomske interese, naveo je premijer

BEOGRAD - Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija u predstojećim pregovorima sa EU ozbiljno boriti za svoje nacionalne i državne interese.

"Mi smo do sada navikli da pregovaramo o Kosovu, a sada moramo da se bavimo i svim drugim temama i da se borimo za naše nacionalne i državne interese", rekao je Dačić u Beogradu, na konferenciji "Srbija na putu ka EU - uticaj na ekonomiju".

"Za članstvo se sa EU moraju voditi ozbiljni pregovori o svim poglavljima, a Srbija i u pregovorima o naizgled lakim poglavljima mora da se trudi kao i svaka druga zemlja u Evropi, da bi zaštitila državne i ekonomske interese", rekao je premijer.

Zato je potrebno da sastavni deo timova u pregovorima sa EU, kazao je Dačić, budu "stručni ljudi, profesionalci koji znaju o čemu je reč kada se povedu razgovori o detaljima koji ponekad život znače", kazao je Dačić.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković je na skupu, obraćajući se Dačiću, rekla:

"Neće mi zameriti premijer, ja bih pocela sa pažljivom upotrebom reči. Ući u EU, a zaštiti naše interese - to bi značilo da ih neko ugoržava. Ja smatram da mi treba da nađemo svoje mesto u EU i zato se govori o proširenju, jer mi ne treba da zauzmemo ničije mesto", rekla je ona. Tabaković je dodala da u EU treba da "zauzmemo mesto koje nam pripada - kao državi i građanima koji žele da se odmere u odnosu na druge građene Evrope, kao sposobni, kao vredni, kao oni koji će imati šansu da rade i da zarade".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track