SRBIJA DOBILA DATUM: Pregovori počinju na Srpsku novu godinu!
Foto: Rojter

14. januar

SRBIJA DOBILA DATUM: Pregovori počinju na Srpsku novu godinu!

Politika -
Srbiji nije postavljen nijedan novi uslov, štaviše u zaključku sastanka više se ne pominje ni decembarska provera poštovanja i ispunjavanja odredaba Briselskog sporazumana kojoj je oštro insistirao nemački Bundestag

BRISEL - Na današnjem sastanku šefova država i vlada Evropske unije u Briselu odlučeno je da se Srbiji kao datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji dodeli 14. januar, inače prvi dan Srpske nove godine, saznaje Kurir.

Srbiji na današnjem sastanku nije postavljen nijedan novi uslov, štaviše u zaključku koji je usvojen više se ne pominje ni provera poštovanja i ispunjavanja odredaba Briselskog sporazuma u decembru na kojoj je oštro insistirao nemački Bundestag.

"Odluka je rezultat istorijskog dogovora Beograda i Prištine", poručio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej sa konferencije za medije koja je održana posle sastanka EU lidera. "Lideri EU treba da potvrde pregovarački okvir pre početka u januaru", ali bez dodatnih uslova, dodao je Van Rompej.

Rompej je potvrdio i da nema nikakvih novih uslova za početak tih pregovora. Na pitanje da li će Evropski savet (vođe EU) potvrđivati pregovarački okvir sa Srbijom koji usvoji Savet ministara, na predlog Evropske komisije, Rompej je rekao da je uobičajeni postupak da mandat za početak pregovora zakonski usvaja Savet ministara, a politički može da ga potvrdi Evropski savet.

Odmah posle dogovora u Briselu, predsednik evropske porodice Herman van Rompej oglasio se na Tviteru napisavši da je Evropski savet odlučio da sa Srbijom pokrene pregovore o ulasku u EU.

Foto: Twitter

Određivanje datuma pregovora značajno je pre svega za buduće investitore i sigurnost njihovih ulaganja u Srbiju jer od tog dana iza Srbije na svojevrstan način kao garant stoji i EU. Štaviše, od tog dana Srbija će imati otvoren put ka milionskim pristupnim fondovima EU. Sastanak u Briselu počeo je jutros oko 10.15 sati, a oko 10.40 počela je debata o Srbiji koja je trajala do 13 sati.

Dačić: Odluka istorijska, Srbija nije najzadovoljnija

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Kruševcu da je odluka Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore konačna, istorijska, ali da Srbija njome nije najzadovoljnija. Sednica vlada svih 28 država članica biće održana najkasnije u januaru na zahtev Nemačke, najavio je premijer i dodao:

"Nismo najzadovoljniji zbog toga što je u januaru, ali u svakom slučaju je ovo istorijski dan".

On je rekao da je odluka, ne samo konačna, već i da nema dodatnih uslova.

"To sam još juče najavio zato što me je (predsednik Evropskog saveta Herman) van Rompej pozvao telefonom da nas upozna sa predlogom", kazao je Dačić, ističući da je "taj predlog danas promenjen nabolje".

"Danas su otvoreni pregovori, nema dodatnih uslova i novih sastanaka Evropskog saveta, odluka je konačna", istakao je Dačić.

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić

Nikolić: Očekujem da Srbija brzo počne pregovore

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je danas očekivanje da će Srbija vrlo brzo početi pregovore o članstvu u EU. "Po podne ili predveče očekujem da ćemo znati tačno šta piše, šta je ko tražio i šta je ko zahtevao", rekao je Nikolić novinarima u Kruševcu gde je položio venac na spomenik kosovskim junacima.

Nikolić je rekao da ostaje pri tome da Srbija treba da nastavi da radi, a ne da čeka milostinju, i da je američki ambasador Majkl Kirbi bio u pravu da prvog jula treba da počnemo pregovore. "Očekujem da jednog dana budemo u EU, da vrlo brzo počnemo pregovore i da nastavimo da sprovodimo reforme, a ko je zadovoljan, zadovoljan je, a ko nije - nije, treba 27 članica zadovoljiti", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je na svom zvaničnom tviter profilu napisao da smo današnju odluku Saveta EU dočekali kao signal da smo u EU poželjni i ravnopravni.

"Okrećemo se ekonomiji i podizanju standarda građana", napisao je Nikolić.

Predsednik Srbije ocenio je danas da je odluka evropskih lidera da se ododbri pokretanje pregovora o članstvu Srbije u EU jasan znak da je Srbija vratila ugled u svetu, kao i da "car Lazar 1389. nije imao drugi izbor, ali ga mi sada imamo".

On ocenjuje i da je današnja odluka jasan znak da je Srbija ista koa i druge zemlje.

"Ugled imamo u onim državama koje su nam prijateljski naklonjene, ali i u onim državama koja nas baš ne vole previše, sada svi sa poštovanjem govore o Srbiji", kazao je Nikolić na vidovdanskom saboru u selu Kondželj kod Prokuplja.

Predsednik države je napomenuo i da "postoji jedna država koja Srbiju još uvek pomalo sprečava, ali ni to nije večito". On je ocenio da je na Srbiji da se trudi i da pokaže da nije gori od drugih.

"Pokušaću da Srbija ne ratuje, nego da se Srbija takmiči. 1389. car Lazar nije imao drugi izbor, a mi sada imamo", kazao je Nikolić.

Predsednik je poručio da građani "treba da budu još malo strpljivi jer je država sada delimično uređena, a ekonomija je u najgorem stanju".

"Imamo prijatelje na Istoku koji nam neće biti dostuponi kada uđemo u EU, zato moramo da se podižemo, jer će naši pregovori dugo trajati", istakao je Nikolić.

Angela Merkel
Angela Merkel

Angela Merkel: Implementacija preduslov za početak pregovora

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Briselu, nakon odluke Evropskog saveta o otvaranju pregovora sa Srbijom, da je primena Briselskog sporazuma preduslov za pristupnu konferenciju.

"Implementacija će biti odlučna", poručila je Merkelova na pres konferenciji, istakavši da implementacija mora da napreduje po planu, odnosno da se primene dogovori koji su usvojeni.

Merkelova je takođe rekla da će Evropski savet u decembru još jednom da se bavi Srbijom, kako bi analizirao napredak u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa, I potvrdio okvir za pristupne pregovore.

“Srbija I Kosovo su napravile napredak u normalizaciji odnosa. Sećam se moje posete Beogradu pre dve godine, I tada se vodila kontroverzna diskusija o pitanju kako dalje. Mnogi problemi su prevaziđeni I postoji pravi napredak”, naglasila je ona.

Kancelarka je dodala da je zbog toga konstatovano da se može čestitati na napretku I da je iz ugla Berlina moguće da se prva pristupna konferencija sa Srbijom održi u januaru 2014.godine. Na pitanje novinara da li će Srbija morati da prizna nezavisnot Kosova da bi postala članica EU, nemačka kancelarka je izbegla direktan odgovor, rekavši da će pregovori, kako svi znaju, trajati dugo.

Vestervele čestitao Vučiću otvaranje pregovora sa EU

Ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele čestitao je danas prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću i građanima Srbije dobijanje datuma i otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. Vestervele je čestitao na naporima koje je Srbija učinila u poslednjih nekoliko nedelja, a pvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću na ličnim naporima koje je uložio da bi Srbija dobila datum.

Jelko Kacin
Jelko Kacin

Jelko Kacin pozdravio odluku Evropskog saveta

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je današnju odluku Evropskog saveta da otvori pregovore o članstvu sa Srbijom i ocenio da bi oni mogli da počnu već ove godine.

"Današnja odluka Evropskog saveta predstavlja istorijski dan za Srbiju kada je napravljen odlučujući iskorak ka Evropi i uspostavljanju moderne, otvorene i razvijene Srbije", naveo je Kacin u današnjem saopštenju.

On je dodao da zaključci Evropskog saveta predstavljaju "najbolje priznanje Vladi na postignutim rezultatima, ne samo u vezi pitanja normalizacije odnosa sa Kosovom, već i na drugim poljima, kao što je borba protiv korupcije i učvršćivanje vladavine prava". Kacin je izrazio zadovoljstvo zato što se Srbija "odgovorno i uspešno" suočila sa izazovima i time prihvatila "štafetu širenja EU na Zapadnom Balkanu", neposredno pre pristupanja Hrvatske EU.

"Vlada Srbije se izborila za datum za početak pregovora o članstvu u najkraćem roku u datim okolnostima", zaključio je Kacin.

Nikola Selaković
Nikola Selaković

Selaković: Radujem tome što se neke stvari sada čine mnogo izglednijeMinistar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković izjavio je da će Evropska unija posle današnje odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom obaviti skrining (analitički pregled) srpskih institucija i da će u decembru doneti pregovarački okvir.

Selaković je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se njegovo ministarstvo uveliko priprema za pristupne pregovore i da će u tom smislu iskoristiti i predstojećih nekoliko meseci.

"Neću da kažem da se radujem mučnim razgovorima i velikom radu, ali se radujem tome što se neke stvari sada čine mnogo izglednije", rekao je on i dodao da zna tačno šta njegovo ministarstvo očekuje kako bi se uspešno pripremilo za pregovore sa EU.

Selaković je pozdravio odluku Evropskog saveta da otvori pristupne pregovore sa Srbijom, a kao posebno važna pomenuo je pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja govore o pravosuđu, borbi protiv korupcije i ljudskim i manjinskim pravima. Ministar pravde je rekao i da Skupština Srbije upravo danas razmatra dve ključne strategije za reformu pravosuđa i za borbu protiv korupcije za koje je kazao da su od ključne važnosti za Srbiju.

Dežer: Pregovarački okvir na jesenŠef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je povodom današnjih zaključaka lidera EU o pokretanju pregovora o članstvu sa Srbijom, da je rad na pristupnim pregovorima već počeo. Na konferenciji za novinare Dežer je rekao da će Evropska komisija uskoro predložiti okvir za pregovore sa Srbijom i da bi to moglo biti gotovo na jesen, u oktobru-novembru. Prema njegovim rečima, i skrining proces mogao bi biti završen u oktobru-novembru. Dežer je dodao da Srbija mora što pre da odredi pregovarački tim i glavnog pregovarača koji će da koordinira pregovore po poglavljima.

Grubješić: Ni zeleno, ni uslovi, već jasna odluka

Potpredsednica Vlade Srbije za evrointegracije Suzana Grubješić izjavila je da današnja odluka lidera EU nije ni zeleno svetlo, ni uslovni datum već jasna odluka da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom.Ona je rekla da će Evropska komisija početi izradu pregovaračke platforme, i podsetila da će prva međuvladina konferencija, kojom se i formalno otvaraju pregovori, biti održana najkasnije u januaru.Upitana da li je moguće da, kada Evropski savet bude potvrđivao tu platformu, dođe do novih problema, Grubješić je rekla da ne bi trebalo da bude nikakvih problema, i da Srbija ima i vremena i znanja da taj posao obavi."Pred nama je veliki posao. Posle 12 godina dočekali smo da se i ovaj zadatak završi i ispuni. Želim da zahvalim građanima koji su sve ovo vreme podržavali evropski put koji nije ni lak ni jednostavan", rekla je Grubješić.Prema njenim rečima, današnja odluka nije poklon Srbiji, jer Srbija je tu odluku zaradila obavivši veliki posao."Još veći posao je pred nama, jer proces pregovaranja je dugotrajan", rekla je Grubješić, dodavši da ne može da precizira koliko će on trajati.

File: Čestitke Srbiji, radujem se pregovorima

Komesar za proširenje EU Štefan File čestitao je danas Srbiji na odluci Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora. "Čestitke Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je on na svom Tviter nalogu.

Foto: Twitter

Mrkonjić: Lepe vesti na Vidovdan

Početak pristupnih pregovora EU sa Srbijom otvara nove mogućnosti za srpsku privredu i finansiranje razvojnih projekata, smatra ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić."Dobijanje datuma svakako ima veliki politički značaj za našu zemlju, jer se stvaraju novi uslovi da naša privreda i zemlja krenu napred", izjavio je Mrkonjić."Dobro je da je, najzad, jedan Vidovdan lep dan - lepe vesti za srpski narod", istakao je on, dodajući da je 28. jun uvek bio značajan datum u našoj istoriji. Ministar saobraćaja je ukazao da se Srbiji otvaraju mogućnosti korišćenja raznih fonodova za projekte koji su od evropskog interesa a, pre svega, za putne i železničke koridore 10 i 11, i za reku Dunav koja je evropski Koridor 7."Pristup evropskim fondovima biće mnogo veći, a razvoj svake zemlje je osnova zapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta", kazao je Mrkonjić.On je napomenuo da je to posebno važno za Srbiju za koju je 2013. godina u znaku štednje kojom je predviđeno i smanjivanje dela sredstava namenjenih investicijama."Dobijanje datuma je nova šansa za razvoj naše privrede i stvaranje uslova da naša preduzeća bolje rade, kao i za završetak velikih projekata, pre svega koridora u narednih četiri do pet godina", zaključio je Mrkonjić.

Rasmusen: Eto šta se postiže dijalogom

Generalni sekretar NATO Anders fon Rasmusen ocenio je danas da odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom pokazuje šta sve može da se postigne dijalogom i poručio da će Kfor i dalje raditi na stvaranju bezbednog okruženja za sve građane na Kosovu. "Pozdravljam odluku o Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom. To pokazuje šta sve može da se postigne putem reforme i dijaloga", napisao je Rasmusen na svom Tviter nalogu.

Inače, evropski lideri su na kraju drugog dana samita, koji je počeo juče po podne, raspravljali o datumu na osnovu preporuke koju je pre dva dana u Luksemburgu usvojio Ministarski savet, koji čine šefovi diplomatija zemalja članica. Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, a Nemačka je insistirala na proveri u decembru kojom bi se EU uverila da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

"Posle ogromnih koraka koje je Srbija napravila u rešavanju kosovskog pitanja, posle sastanaka premijera (Ivice Dačića i Hašima Tačija) i sporazuma koji je potpisan, Srbija pokazuje - njen premijer svakako, a nadam se i predsednik - posvećenost da vode zemlju na evropskim temeljima sa perspektivom da se učlani u EU", kazao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji poslednji put prisustvuje samitu u svojstvu posmatrača, rekao je, ulazeći u sedište Saveta, da je pitanje otvaranja pregovora sa Srbijom od strateškog značaja za Hrvatsku.

Ešton, Dačić i Tači 8. jula na novom sastanakuVisoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sastaće se ponovo sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem 8. jula, saopštila je danas putem Tvitera njena portparolka Maja Kocijančič."Eštonova najavljuje novi sastanak sa premijerima Dačićem i Tačijem za 8. jul", napisala je danas na svom Tviter nalogu portparolka visoke predstavnike Maja Kocijančič.

http://www.youtube.com/watch?v=Haeh3tvSOdE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja