DOPAO IM SE: Tomi Nikoliću veće počasti nego Jahjagi
Foto: Beta

Hrvati promenili protokol zbog gosta iz Beograda

DOPAO IM SE: Tomi Nikoliću veće počasti nego Jahjagi

Politika -
Dopao im se Zvanice su na proslavu uvodili po dužini predsedničkog staža i iako je Jahjaga daleko duže na toj funkciji, Nikolića su uveli pre nje

BEOGRAD - Komšije su komšije.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić vratio se juče iz prve zvanične posete Hrvatskoj i očito je šarmirao komšije jer su zbog njega prekršile red prvenstva ulaska zvanica na proslavi prilikom ulaska u EU.Toma s najkraćim stažomKako saznaje Kurir, dogovoreno je da među prvima na proslavu dođu predsednici s najdužim stažom, a da među poslednjima budu predsednici koji su relativno skoro postavljeni na funkciju. Iako je Nikolić daleko kraće na funkciji predsednika, Hrvati su ga sproveli pre Atifete Jahjage, predsednice Kosova.Šef države je tokom boravka u Zagrebu prisustvovao i neformalnom radnom doručku šefova država iz regiona, a za stolom je sedeo između predsednika Albanije Bujara Nišanija i člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića. Radni doručak organizovan je na inicijativu predsednika Hrvatske Ive Josipovića i plan je da se ovakvi skupovi i ubuduće organizuju.Bez pozdrava- Doručak je trajao sat i po vremena, od 9.30 do 11 sati, i predsednici regiona su na skupu razgovarali o budućoj saradnji, poboljšanju saradnje i inicijativi da se takvi susreti organizuju češće - kaže izvor Kurira i dodaje:- U sali gde je organizovan doručak bila su dva stola za kojima su sedeli predsednici, a malo dalje, za drugim stolovima sedeli su savetnici za spoljnu politiku predsednika. Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga se nisu pozdravili na skupu, iako su u jednom trenutku bili blizu jedno drugom.

Radni doručak... Nikolić u društvu balkanskih lidera
Radni doručak... Nikolić u društvu balkanskih lidera

Josipović: Dolazim u oktobruPredsednik Hrvatske Ivo Josipović najavio je juče da će najverovatnije u oktobru posetiti Beograd, gde će se prvi put zvanično susresti s predsednikom Tomislavom Nikolićem, i ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske ušli u drugu, bolju fazu.Josipović je rekao da je s Nikolićem u Zagrebu „sedeo i razgovarao“, ali da zvaničan bilateralni susret nije bilo moguće organizovati zbog velikog broja stranih gostiju. Hrvatski predsednik je negirao da je u odnosima Zagreba i Beograda bilo „ledeno doba“ rekavši da je „postojala faza kad je došlo do zahlađenja, ali na verbalnom, ne praktičnom nivou“.- Drago mi je da smo ušli u drugu, bolju fazu i na komunikacijskom nivou - naglasio je Josipović.

Iz Zagreba na sastanak s RompejomRadnom doručku su, pored Nikolića, prisustvovali predsednici Albanije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, kao i članovi Predsedništva BIH. Nikolić je odmah posle radnog doručka krenuo za Beograd, gde je imao sastanak s Hermanom Van Rompejom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track