Najnovije vesti

ROKADA: Vučić i Dačić razmenjuju po tri ministarstva!
Foto: Zorana Jeftić

Postignut načelni dogovor SNS-SPS-URS

ROKADA: Vučić i Dačić razmenjuju po tri ministarstva!

Politika
SPS će ustupiti SNS prosvetu, saobraćaj i zdravstvo, dok bi naprednjaci dali kulturu, sport i prirodne resurse

BEOGRAD - Trojna rokada na ministarskim pozicijama na relaciji SNS-SPS-URS.
Iako se na prvom zvaničnom sastanku lidera vladajuće koalicije nije razgovaralo o imenima ministara koji će biti promenjeni u rekonstrukciji vlade, postignut je načelan dogovor da SNS, SPS i URS zamene mesta u pojedinim ministarstvima, saznaje Kurir.

Ulaze Ružić i Dragojević

- Iza proklamovanja novih ciljeva vlade, što je prvi korak u rekonstrukciji, krije se u stvari rokada i zamena resora. To znači da će socijalisti dati naprednjacima svoja tri resora, naprednjaci će ustupiti socijalistima svoja tri, a URS će jedno ili dva ministarstva zameniti s koalicionim partnerima.

Iz ove razmene izuzeto je Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i Ministarstvo odbrane. URS će, gotovo je izvesno, dati resor privrede naprednjacima - objašnjava izvor Kurira. Iako se nisu dogovorili o detaljima u vezi s kadrovskim rešenjima, prema ovoj kombinatorici, Dačić će se odreći ministarstva prosvete, saobraćaja i zdravstva, za koje su vezivane brojne afere.

- S druge strane, SNS bi ustupio resor kulture, sporta i prirodnih resursa. Postoji mogućnost da ministarku sporta Alisu Marić zameni Branko Ružić, dosadašnji šef poslaničkog kluba SPS i potpredsednik Partizana. Naslednik ministra kulture Bratislava Petkovića mogao bi biti i član GO SPS Srđan Dragojević. Slavica Đukić Dejanović bi, ukoliko ostane bez fotelje, otišla za našeg ambasadora u Portugalu, dok bi se Obradović bavio strankom, ali bi se posvetio radu na Megatrendu, gde bi ga verovatno imenovali za dekana.

Dejanovićevu bi mogao da zameni naprednjak Gradimir Dragutinović, predsednik saveta za zdravstvo ove strane. Naprednjaci bi na mesto ministra prosvete mogli da postave poslanika Ljubišu Stoimirovića, dok bi privredu preuzeo Žarko Milisavljević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, s kojima SNS ima potpisan koalicioni sporazum - nabraja izvor Kurira.

Mrka pomoćnik ministra

URS bi dobio Bačevićevo ministarstvo prirodnih resursa, a ministarsku fotelju mogao bi da preuzme Vlada Ilić, dok bi građevina i saobraćaj bili spojeni, a vodio bi ih Velimir Ilić. Socijalisti će Novici Točnevu, koji je sve nezadovoljniji radom u stranci, ponuditi mesto državnog sekretara u ovom ministarstvu, dok bi Milutin Mrkonjić bio imenovan za pomoćnika ministra zaduženog za Koridor, a Vladimir Zagrađanin za direktora „Dunav osiguranja“.

Mihajlovićeva pregovarač Sa EU?

Vlada bi ove nedelje trebalo da izađe s imenom osobe koja će biti glavni pregovarač u razgovorima sa EU. U igri su Tanja Miščević i sadašnja ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja, s jedne strane, ima političku težinu i čovek je od poverenja vicepremijera Vučića, a s druge strane, nije klimoglavac, kako je Vučić okarakterisao pojedince koji imaju kontakte sa zvaničnicima EU.

 

Nikoli Petroviću smeši se EPS

Dosadašnji direktor „Elektromreža Srbije“ i blizak saradnik Aleksandra Vučića mogao bi doći na čelo Elektroprivrede Srbije.
- Petrović je Vučićev čovek od velikog poverenja, ali pokazao je izuzetne rezultate u dosadašnjem rukovođenju EMS, pa nije isključeno da zameni Aleksandra Obradovića na čelu EPS, jer on sigurno neće preživeti rekonstrukciju - kaže izvor Kurira.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...