EU: Priština da hitno usvoji zakon o amnestiji

EU: Priština da hitno usvoji zakon o amnestiji

Politika -
Ovaj zakon, kako je predložen, ima usko polje delovanja, isključuje dela koja su izazvala teške telesne povrede ili smrt i amnestira samo ekonomska krivična dela koja su izvršena u vezi sa pozivima na otpor, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja EU i SAD u Prištini

PRIŠTINA - Visoki predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar i ambasadori zemalja EU i SAD u Prištini zatražili su danas od Skupštine Kosova da po hitnoj proceduri usvoji zakon o amnestiji.

Oni su u zajedničkoj izjavi ocenili da je brzo usvajanje zakona o amnestiji odlučujući korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i sigurnoj integraciji svih građana u institucije Kosova. Prema njima, amnestija privrednih kriminalnih dela biće vezana samo za sever zemlje.

"Ovaj zakon, kako je predložen, ima usko polje delovanja, isključuje dela koja su izazvala teške telesne povrede ili smrt i amnestira samo ekonomska krivična dela koja su izvršena u vezi sa pozivima na otpor", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Potpisnici izjave su visoko ocenili napore Vlade Kosova da odgovori na primedbe tokom rasprave o zakonu i na odlučnost da u zakonu zadrži elemente o kojima je postignuta saglasnost tokom dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track