Izbori na Svetu Petku
Foto: Beta

Rekonstrukcija neizvesna, na birališta 27. oktobra

Izbori na Svetu Petku

Politika -
Izbori ne bi ugrozili sprovođenje briselskog sporazuma. Izborni proces i formiranje nove vlade bili bi završeni već za mesec dana

BEOGRAD - Ništa od rekonstrukcije, izbori sve izvesniji!Nespremnost Ivice Dačića i Mlađana Dinkića da se Vlada rekonstruiše i zamene kadrove koji nisu dobro radili otvara mogućnost za izbore na jesen, koji bi, prema trenutnim informacijama, najverovatnije bili raspisani za 27. oktobar, dakle održani na Svetu Petku, saznaje Kurir u vrhu vladajuće koalicije.- Dačić, s jedne strane, neće da zameni nijednog ministra iako priča da hoće. Ne bi da se odrekne ni Milutina Mrkonjića, zbog tvrdog jezgra SPS, a ne bi da smeni ni Žarka Obradovića, jer bi tada imao opoziciju unutar stranke, a za Slavicu Đukić Dejanović nema zamenu. Iste muke muče i Dinkića, koji ne pristaje da mu se oduzme resor privrede. Kako stvari stoje, Vučić ne želi da im popusti, a već ima signala da ni stranci ne bi imali ništa protiv raspisivanja izbora. Naime, to ne bi ugrozilo sprovođenje Briselskog sporazuma i početka pregovora sa EU jer bi ceo izborni proces i formiranje Vlade bili završeni za mesec dana - otkriva izvor Kurira i objašnjava da bi izbori doneli novu podelu karata na političkoj sceni: SNS, daleko jači nego na prethodnim izborima, vrlo lako bi sastavio vladu jer bi ovog puta mogao da izbegne partije koje su dosad ucenjivale.Produženi rokDa su pregovori o rekonstrukciji zapali u ćorsokak, vidi se i iz jučerašnje izjave vicepremijera Aleksandra Vučića, koji je rekao da će „rekonstrukcija biti urađena temeljno - ili on u tome neće učestvovati“.- Mi ćemo svoj posao završiti pre 27. jula, kako sam i rekao. Kakav će ishod tog posla biti - ne znam. Da li ću uspeti ili neću - ne znam. Ne odustajem od onoga što sam rekao, temeljnu rekonstrukciju ne očekujem samo od SNS već i od koalicionih partnera. Kao što vidite, prilično sam relaksiran. I, za razliku od nekih, nisam se rodio niti ću umreti u fotelji - bio je oštar Aleksandar Vučić.NamereA da SPS nema nameru nikoga da smenjuje, više je nego jasno poručio ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.- Ministri u Vladi koje je predložio SPS u svojim strukama su pri vrhu. Prema tome, imamo najbolje kadrove u Vladi - rekao je Mrkonjić.Dačiću se, međutim, po svemu sudeći ne ide na izbore. On je juče rekao da „neće biti vanrednih izbora i da to nije bio predmet njegovih razgovora s Vučićem“.- Izbori bi zaustavili otvaranje pregovora sa Evropskom unijom i sprečili vladu da rešava probleme poput nezaposlenosti - rekao je juče premijer Ivica Dačić, odgovarajući na pitanja novnara o mogućnosti raspisivanja izbora.

Mrkonjić: Socijalisti imaju najbolje kadrove u Vladi
Mrkonjić: Socijalisti imaju najbolje kadrove u Vladi

Stefanović: Odlažemo GO za 26. julNebojša Stefanović, potpredsednik SNS, potvrdio je juče da je sednica Glavnog odbora stranke pomerena za 26. jul iako je prvobitno najavljen za ovu subotu.- Odlaganjem sednice pokazuje se ozbiljnost SNS i pruža prilika da i koalicioni partneri učine isto, da imaju više vremena za odluke koje će doneti - naglasio je Stefanović.

Dejanovićeva: Rekonstrukcija možda izazove izboreSlavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja i potpredsednica SPS, smatra da izbori nisu realna opcija, ali da rekonstrukcija može da dovode do vanrednog izlaska građana na birališta.- Već smo u postupku rekonstrukcije. Izbore niko i ne pominje, ali rekonstrukcija sama po sebi može da bude najava vanrednih izbora ukoliko se ciljevi ne ostvaruju određenom dinamikom - zaključila je ministarka.

Ružić: Nisu bitni kadrovi Branko Ružić, šef SPS, izjavio je da u rekonstrukciji Vlade ne treba insistirati na personalnim pitanjima, nego na redefinisanju politike koju će Vlada ubuduće voditi, a na osnovu nje će se praviti i personalna rešenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track