Najnovije vesti

Ime šefa pregovaračkog tima do 23. jula

Pregovori sa EU

Ime šefa pregovaračkog tima do 23. jula

Politika
Osim poglavlja 23, 24 i 35 u pregovorima bi mogla biti kritična i ona u vezi sa zaštitom životne sredine, bezbednošću hrane i ekonomijom

BEOGRAD - Vlasti u Beogradu bi najkasnije do utorka, 23. jula, trebalo da imenuju šefa pregovaračkog tima, pošto će tada države članice EU da razmatraju nacrt okvira za pregovore o pristupanju Srbije, koji će im prethodno poslati Evropska komisija.

Nakon što okvir bude usvojen, stvoriće se uslovi za održavanje prve međuvladine konferencije, što će najverovatnije biti "do kraja godine", a period skrininga (analitičkog pregleda srpskog zakonodavstva i njegove harmonizacija sa evropskim) trajaće najverovatnije oko 18 meseci.

Nakon međuvladine konferencije, dodaje list, moći će da se otvori pregovaračko poglavlje 35 pod nazivom „ostala pitanja“, kroz koje će EU nadzirati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"To poglavlje biće otvoreno sve do kraja pregovaračkog procesa, a naši izvori kažu da će u ovo poglavlje najverovatnije biti uključena i druga pitanja, poput institucionalnih, koja, na primer, podrazumevaju broj srpskih parlamentaraca u Evropskom parlamentu.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine biće deo i drugih poglavlja u koja su uključene oblasti poput energetike, telekomunikacija, interneta...

Na pitanje koja će još poglavlja, sem 23, 24 i 35 biti kritična u pregovorima, sagovornici smatraju da bi to mogli da budu ona u vezi sa zaštitom životne sredine, bezbednošću hrane, ekonomijom. S druge strane, poglavlje 26, posvećeno kulturi i obrazovanju, biće lakše realizovati i ono može da se otvori i zatvori već tokom procesa skrininga.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...