MRKONJIĆ: Doviđenja, deco!
Foto: Tanjug

Odlazi iz vlade

MRKONJIĆ: Doviđenja, deco!

Politika -
Predsedništvo SPS prihvatilo ostavku ministra saobraćaja i ovlastilo Dačića da predloži ostale kadrovske promene

BEOGRAD - Jedan umesto trojice.Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS, ponudio je u petak ostavku i predložio da bude izabran novi ministar saobraćaja, što su njegovi drugovi socijalisti jednoglasno prihvatili. Istovremeno, Predsedništvo SPS je ovlastilo lidera SPS Ivicu Dačića da tokom rekonstrukcije Vlade predloži odgovarajuće kadrovske promene, tako da ni pozicije ministara prosvete i zdravlja Žarka Obradovića i Slavice Đukić Dejanović nisu potpuno sigurne, a kako saznajemo, nije isključeno ni da će se Dačić odreći resora MUP.Prepušta MUP- Slavica i Žarko nisu pošli Mrkinim stopama, uprkos aferi s malom maturom i katastrofalnom stanju u zdravstvu. Ipak, Dačić je spreman da smeni i njih dvoje, a nije isključeno i da će vođenje MUP prepustiti nekome od najbližih saradnika, naročito zato što se Vučić povukao s čela Ministarstva odbrane - navodi izvor Kurira iz vrha SPS.Sednica Predsedništva trajala je gotovo četiri sata, a za to vreme socijalisti su bili „odsečeni od sveta“, pošto su po naređenju Dačića morali da ostave mobilne telefone kod sekretarice:- Sve odluke su usvojene jednoglasno, uključujući i Mrkinu podignutu ruku. Mrka je bio raspoložen, svi smo nazdravili uz čašicu rakije. Na početku je odlučeno da se prihvati rekonstrukcija, a onda su se Ivica i troje ministara povukli. Po povratku su nas informisali da se povlači Mrka, koji će predložiti naslednika - navodi naš izvor i dodaje da zauzvrat očekuju odgovoran pristup u procesu rekonstrukcije i od koalicionih partnera, najpre URS.Jednoglasno- Predsedništvo je jednoglasno podržalo zajednički stav Aleksandra Vučića i Dačića da je neophodno da i URS, kao treći koalicioni partner, donese odluku o personalnim promenama članova Vlade. Imajući u vidu da će glavni cilj Vlade u budućem periodu biti ekonomska i finansijska konsolidacija i razvoj, krucijalno je da i u ovoj oblasti postoji podela odgovornosti podelom ministarstva koje se bavi finansijama i ekonomskim razvojem - saopštio je SPS.

Biće još smenaNa pitanje da li je na sastanku Predsedništva predložena smena još nekog ministra iz SPS, Slavica Đukić Dejanović je rekla da „pretpostavlja da će na sledećem sastanku biti reči o tome ukoliko za tim bude bilo potrebe“.

Odbio sam Dačićevu ponuduJAGODINA - Lider JS Dragan Marković Palma izjavio je juče da je odbio ponudu premijera Ivice Dačića da preuzme ministarsku funkciju u rekonstruisanoj Vladi Srbije.- Dačić me je u četvrtak pitao: „Da li hoćeš da budeš ministar u rekonstruisanoj Vladi?“, rekao sam: Ne - izjavio je Marković i dodao da ga to mesto ne interesuje, ali ga „interesuje program rekonstruisane Vlade“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track