Varga: Doneti rezoluciju o putu Srbije u EU

Zamenik predsednika Odbora za evropske integracije

Varga: Doneti rezoluciju o putu Srbije u EU

Politika -
Bilo bi dobro da u Skupštini Srbije bude doneta rezolucija o našem putu ka punopravnom članstvu u EU, rekao je Varga

NOVI SAD - Zamenik predsednika Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije Laslo Varga izjavio je da bi bilo dobro da republički parlament, na početku jesenjeg zasedanja, donese rezoluciju o putu naše zemlje ka punopravnom članstvu u EU.

“Bilo bi dobro, kako iz političkih i pravnih razloga, tako i zarad doživljavanja celokupnog procesa evrointegracija u javnom mnjenju, da u Skupštini Srbije bude doneta rezolucija o našem putu ka punopravnom članstvu u EU”, rekao je Varga.

On je napomenuo da su neke zemlje, koje su danas članice EU, upravo na taj način kretale u pregovore sa Briselom i dodao da je uveren u to da bi usvajanjem takvog dokumenta, kojim bi bili utvrđeni “jasni temelji šta će ko u tom procesu da radi, šta Vlada a šta parlament, trebalo započeti jesenje zasedanje Narodne skupštine”.

Govoreći o ulozi republičkog parlamenta u nastavku procesa evrointegracija, Varga je napomenuo da su su u tom pogledu moguća dva rešenja, odnosno da Skupština ima aktivniju ili pasivniju ulogu.

Prva mogućnost bi značila da bi delegacija Srbije pred svaku rundu prregovora sa Briselom po pojedinim oblastima utvrđivala strategiju u saradnji sa skupšstinskim Odborom za evropske integracije dok bi prema drugoj parlament mogao da bude samo informisan o pregovaračkoj poziciji naše državne delegacije.

Varga je istakao i da je glavni pregovarač naše zemlje sa EU izuzetno važna figura u tom procesu i dodao da je “nužno postići dogovor i o celoj strukturi koja će iza njega stajati i (ili) će ga pratiti”.

On je napomenuo da se još razgovara o definisanju te pregovaračke strukture i naglasio da kada se ona na kraju jasno utvrdi, biće lakše i pronaći ljude za određene pozicije u njoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track