CRKVA SVETOG MARKA: Počeo parastos žrtvama Oluje!

CRKVA SVETOG MARKA: Počeo parastos žrtvama Oluje!

Društvo -
Parastos služi hvostanski vladika Atanasije Rakita sa sveštenstvom

BEOGRAD - Parastos žrtvama hrvatske vojno-plicijiske akcije "Oluja" počeo je danas u Crkvi svetog Marka u Beogradu.

Parastos služi hvostanski vladika Atanasije Rakita sa sveštenstvom a prisustvuju mu predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, načelnik generalštaba VS Ljubiša Diković, predsednik Koalicije udruženja izbeglica i narodni poslanik Miodrag Linta, članovi porodica ubijenih i nestalih, izbeglice i brojni građani.

U Srbiji se danas obeležava 18 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", najvećeg progona Srba u novijoj istoriji, u kojem je više hiljada Srba ubijeno i nestalo, dok Hrvatska ovih dana obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

I osamnaest godina posle, ekshumacije još traju, neke grobnice nisu ni otvorene, pa otuda i različiti podaci o broju poginulih, nestalih i prognanih, kojih je, prema podacima Dokumentacionog centra "Veritas", najmanje 250.000.

Za zločine počinjene u "Oluji" u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao, što nailazi na osudu obeju strana.

Trojica hrvatskih generala - Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, iako su prva dvojica provstepenom presudom Haškog tribunala bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, prošle godine su oslobođeni po svim tačkama optužnica, što je izazvalo žestoke reakcije u Srbiji, a u Hrvatskoj oduševljenje. Čermak je oslobođen ranije.

Predsednik vladine Komisije za nestale osobe i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je, povodom godišnjice ove akcije, da se oko 2.400 osoba vodi kao nestalo i da će se insistirati na rasvetljavanju sudbine svih nestalih lica.

Lnta je ukazao da veliki problemi Srba proteranih iz Hrvatske u akciji "Oluja" još nisu rešeni, pa bi, kako smatra, Vlada Srbije trebalo da upozna pre svega EU, UN i Savet Evrope da stotine hiljada izbeglica još nisu ostvarile svoja osnovna ljudska prava.

U vojno policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4, a završila se 5. avgusta 1995. godine, prema podacima Dokumentacionog centra "Veritasa", ubijeno je najmanje 1.886 osoba srpske nacionalnosti i proterano najmanje 250.000 stanovnika bivše Republike Srpske Krajine.

Među stradalima je 1.196 civila, od čega 540 žena. Prema istim podacima 943 osobe se još vode kao nestale.

U akciji "Maestral" koja je bila produžetak "Oluje", hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom armije BiH, ubile su 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika s područja 13 opština u BiH, saopštio je "Veritas".

Odluka o početku akcije "Oluja" je na predlog tadašnjeg komandanta sektora Jug, hrvatskog generala Gotovine, doneta na Brionima 31. jula 1995.

Hrvatski predsednik Ivo Jospović kaže da je jasno da Srbija i Hrvatska nikada neće imati zajednički stav o ovom tragičnom događaju a da očekuje da Srbi s razumevanjem prihvate značaj "Oluje" za nezavisnost Hrvatske.

Za Josipovića je akcija "Oluja" bila nužna i bez nje, kako je kazao, Hrvatska nikada ne bi bila slobodna i nezavisna.

"S druge strane, Hrvatska treba s dužnim pijetetom da se odnosi prema svim žrtvama, da kazni zločine i da svima koji žele da se vrate to i omogući", rekao je hrvatski predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track