Dragoljub Ojdanić  za Kurir: Sestra mi je na samrti rekla da pevam kad odem iz Haga!
Foto: Nebojša Mandić

Intervju, povratak generala u Srbiju

Dragoljub Ojdanić za Kurir: Sestra mi je na samrti rekla da pevam kad odem iz Haga!

Politika -
Zbog svega ne bih ponovo odabrao istu profesiju. Sestra mi je umrla pre 40 dana, ali sam joj obećao da ću zapevati kad izađem. To ću večeras i uraditi

BEOGRAD - Suze, pa smeh.General Dragoljub Ojdanić doputovao je juče u Beograd posle 11 godina provedenih u Hagu, pa zatim u zatvoru u Engleskoj. Na aerodromu su ga dočekali rodbina i prijatelji uz trubače i srpske zastave. Među njima je bio i generalov rođak - pevač Era Ojdanić, koji se sve vreme veselio i kitio muziku.U intervjuu koji je dao za Kurir, tokom proslave dolaska u restoranu „Knežev lad“, Ojdanić je rekao da posle svega što je doživeo ne bi voleo opet da se bavi ovom profesijom.- Ne bih ponovo bio general! I to ja, koji sam zaljubljenik u vojni poziv. Ali s obzirom na to kakvo iskustvo imam i zbog svega što mi se izdešavalo, sad tvrdim da ne bih ponovo odabrao istu profesiju.Da možete da vratite vreme, da li biste se opet predali Haškom tribunalu?- Da, predao bih se.Iako biste znali da će vas ovako dugo procesuirati, opet biste se predali?- Pa dobro, to je drugo... Ta vrsta nepravde učinila je da ne istrajem do kraja u svojoj žalbi, nego sam bio prinuđen da je povučem kako bih se izvukao iz Haškog tribunala.Kako ste provodili vreme u Hagu?- Svaki minut mi je bio programiran. Imao sam hendikep, stavljena mi je proteza na oba kolena i nisam mogao da se bavim fizičkom aktivnošću, osim da šetam. Zato sam išao u šetnje, gledao sam televiziju, a pisao sam i o svom životu - sve od sela Ravni, pa do Haga.Nažalost, odmah po dolasku u Beograd čeka vas četrdesetodnevni pomen rođenoj sestri. Kad ste se poslednji put čuli s njom i šta ste pričali?- Sestra mi je naredila da budem onakav kakav jesam i da, čak i ako se bilo kome od nas nešto desi, svakako zapevam kad izađem. To ću večeras i uraditi na proslavi sa svim dragim ljudima, iako ću sutra ići njoj na 40 dana. Ponavljala mi je da budem ono što jesam i da zaigram i zapevam, bez obzira na to gde se ona nalazi.General je slavio u kafani „Knežev lad“, gde je, osim Ere Ojdanića, pevala i Maja Nikolić. Oni koji su uspeli da dođu do generala da se pozdrave delili su mu i poklone. Ojdanić je od jednog prijatelja dobio votku „putinka“, kao i pečeno jagnje.

Vodim Dragoljuba na bračno putovanje!Supruga Dragoljuba Ojdanića Ljubinka jedva je uspela da progovori od uzbuđenja, ali je ipak za Kurir izjavila da nema tih reči koje bi opisale njenu sreću.- Presrećna sam! Stalno sam razmišljala o ovom trenutku - i dan i noć, iako sam Dragoljuba obilazila jednom mesečno u Tribunalu... Ko to nije doživeo, ne zna šta to znači.Kako ćete nadoknaditi izgubljeno vreme?- To nikad neće moći da se nadoknadi. Videli ste ovu decu, oni su bili mali kad je Dragoljub otišao u Haški tribunal, a vidite koliki su sad momci. To je prava tuga.Da li će vam svima biti potrebno da se priviknete na ovu situaciju, da je on sad tu?- Vodim ga na bračno putovanje kako bi se malo odmorio i kako bismo se oboje opustili.

Dolazim čiste savesti!Dragoljub Ojdanić održao je govor na aerodromu, podsetivši prisutne na bombardovanje NATO.- Evo me posle 11 godina, četiri meseca i četiri dana ponovo na slobodi, čiste i mirne savesti. Celom svetu mogu da pogledam pravo u oči. Svestan sam da nisam kao načelnik Generalštaba VJ i načelnik štaba Vrhovne komande počinio ništa što bi moglo predstavljati krivično delo, a kamoli ratni zločin - rekao je Ojdanić.Ojdanić je u Hagu izdržao dve trećine od 15 godina, na koliko je osuđen „zbog ubistava i progona Albanaca s Kosova 1999. godine“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track