Đilas na putu da bude davno prošli!

U pluskvamperfektu

Đilas na putu da bude davno prošli!

Politika -
Dinkić nije aorist, on je pluskvamperfekat, a Đilas je na putu da bude isto to", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje o promeni vlasti u Beogradu s obzirom na to da je dosadašnji predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić kandidat za ministra saobraćaja

BEOGRAD - Premijer Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da je lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić "pluskvamperfekat"(davno prošlo vreme), a da je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas "na putu da bude isto to".

Dačić je rekao da nije branio Simpo, niti da je bio u upravnom odboru te fabrike, podsećajući da je Mlađan Dinkić zajedno sa direktorom Simpa Draganom Tomićem otvarao fabrike u Kuršumliji "a da nisu ni pitali".

On je istakao da brani radnike koji rade u toj kompaniji, jer je Dinkić, kako je rekao, svojevremeno predložio da Simpo ide u stečaj "a u isti daje dao nekoliko miliona evra stranim kompanijama koje zapošljavaju 100 ljudi, a 5.000 naših ljudi će sada ići u stečaj".

"Protiv toga sam bio, a svako mora da plaća porez. Ako je Dragan Tomić lopov neka ide u zatvor", rekao je Dačić i dodao da njega interesuju radnici Srbije dok su oni za Dinkića "statistička stvar".

Odgovarajući na opasku da Tomić nije plaćao porez, Dačić je naglasio da on "sada govori o Dinkiću".

"O Tomiću neka oni tamo kažu šta hoće, ja sada govorim o Dinkiću. Dinkić nije aorist, on je pluskvamperfekat", istakao je Dačić.

"Đilas je na putu da bude isto to", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje u vezi sa eventualnom promenom vlasti u Beogradu s obzirom na to da je dosadašnji predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić kandidat za ministra saobraćaja

Dačić nije želeo da odgovori ko će biti novi predsednik Skupstine grada umesto Antića. Pluskvamperfekat (od latinskog plus quam perfectum, odnosno više od prošlog) označava davno prošlo vreme.

Premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da u skupštini postoji većina za izbor nove, rekonstruisane vlade i ocenio da dosadašnja vlada bez promena "ne bi izdržala narednih nekoliko meseci".

"Ova vlada će imati više stabilnosti i biće uspešnija", rekao je Dačić pred sutrašnji nastavak rasprave u parlamentu o izboru novih ministara. On je kao adut nove vlade istakao to što više od polovine njenog sastava čine nestranačke ličnosti. Dačić je dodao da će vanrednih izbora biti ako se SNS i SPS oko toga dogovore ili ako se posvađaju.

"Opozicija ne može da zove na izbore jer nema parlamentarnu većinu, niti to može da uradi na ulici, jer nema taj politički kapacitet. Ova vlada ima ubedljivu većinu u Skupštini, ali i u biračkom telu. Izbori će biti onda kada se SNS i SPS o tome dogovore ili posvađaju", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečimam, rekonstrukcija vlade sprovedena jer se došlo "do kraja jednog teškog početka, a to je dobijanje datuma i otvaranje pregovora".

"Sada moramo da idemo dalje. Sada smo ponovo ostali sami u smislu svojih slabosti ili prednosti koje imamo. Sve će sada zavisiti od nas, našeg pregovaračkog tima i naših sposobnosti", rekao je Dačić.

On je dodao da je to razlog zašto je potrebno organizovati društvo i uključiti sve kapacitete kako bi se sproveo reformski proces, koji neće imati svrhu da vladajuća struktura preraspoređuje partijske kadrove, već da se vidi u kojoj oblasti može da se napravi određeni iskorak.

Kao bitne momente rekonstrukcije, premijer je istakao činjenicu da više od polovine predloženih kandidata nisu stranačke ličnosti, ali i to da je SNS "kao najveća, a time i najvažnija stranka u koaliciji, dobila veći prostor u Vladi Srbije".

Prema njegovim rečima, važan momenat je i korak da se napravi iskorak u oblasti ekonomije, o čemu, kako kaže, nije mogao da se dogovori sa dosadašnjim ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem.

"Moj predlog je bio da u oblasti finansija i privrede dođe do promena. Nisam mogao da se dogovorim sa Dinkićem oko toga koju bi drugu funkciju obavljao, jer sam procenio da je njegov zahtev megalomanski", rekao je Dačić.

On je pojasnio da je Dinkić tražio da bude potpredsednik vlade zadužen za investicije, da rukobvodi SIEPOM, kao i da bude ministar saobraćaja, infrastrukture, turizma, telekomunikacija, i informatičkog društva.

"To mu nije obećano na sastanku Vučića i mene. Niko mu to nije obećao i to je apsolutno nemoguće. Moguće je kada osvoji 10, 15, 20 odsto", rekao je Dačić.

Na pitanje kako komentariše izjave da temeljne rekonstrukcije vlade neće biti dok vicepremijer Aleksandar Vučić ne postane premijer, Dačić je odgovorio da je o tome razgovarao sa Vučićem i da se slaže sa njegovom izjavom da neće biti premijer bez izbora, kojih u ovom trenutku ne treba da bude.

"Nije doboro da predstavnici i moje i njegove stranke preko medija govore u moje i njegovo ime jer za tim nema nikakave potrebe. Ta je tema završena, sa tog aspekta to je stvar Vučićeva i moja i to pitanje u ovom trenutku stvarno nije prioritetno, jer ako mi sada želimo izbore jasno je da je to u ovom trenutku nemoguće izvesti, a da ne bude na uštrb važnih poslova koje moramo da završimo", naglasio je Dačić.

Govoreći o novim članovima Vlade koje je predložila SPS, Dačić je istakao da je budući ministar kulture Ivan Tasovac bio dobar izbor, što se pokazalo i samim tim koliko se njegovo ime pojavljivalo u javnosti poslednjih dana.

Tasovca sam zvao zato što sam smatrao da je to predlog koji će umnogome uzburkati javnost, a s druge strane, doneće pozitivne poene Vladi, objasnio je Dačić.

Dačić je dodao da sad niko od kritičara Vlade neće moći da se žali da će novi ministar kulture raditi "po političkoj liniji", jer je i sam ranije napadao Vladu.

Zbog predloga novih ministara kulture i sporta, napomenuo je Dačić, imao sam problema i u partiji, jer su socijalisti mislili da su ta mesta "partijski plen".

On je demantovao da je budu?i ministar prosvete Tomislav Jovanović član SPS, jer je, kako je objasnio, stranku napustio pre 13 godina, a negirao je i da ga je za funkciju predložio vlasnik Megatrend univerziteta Mića Jovanović.

Sa vlasnikom Megartenda nikada nisam razgovarao o tome, rekao je Dačić, dok je za tvrdnju budućeg ministra o tome datu jednom dnevnom listu, objasnio je da je "izvučena iz konteksta" i da mu je to rekla autorka teksta.

Imenovanje funkcionera SPS Aleksandra Antića za ministra saobraćaja Dačić je objasnio stavom da je on dobar organizator i već je imao iskustvo u toj oblasti, jer je, kao predsednik Skupštine Beograda, učestvovao u mnogim projektima koji su realizovani.

Na pitanje da objasni izjavu o tome da najbolji studenti ne dolaze uvek na vlast, Dačić je negirao da se to odnosi na Lazara Krstića, budućeg ministra finansija, već na "eksperte u poslednjih 10 godina", koji su tako predstavljani, "a pri tome su imali nikakve rezultate".

On je poručio da je, posle rekonstrukcije Vlade, važno da ekonomija dobije prioritet, ali da ne treba očekivati da će se samo Krstić i novi ministar privrede Saša Radulović baviti tim pitanjem, već moraju svi da stvore uslove i povoljan ambijent za domaća preduzeća i strane investitore.

Dačić je priznao da je Vlada imala veliki promašaj u prethodnom budžetu od oko milijardu evra i da to sebi ne sme više da dozvoli.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji Ivica Dačić je ispričao da ima osećaj da su predstavnici međunarodne zajednice tek u poslednje vreme shvatili ozbiljnost problema nastalog zbog "tvrdoglavog insistiranja" Prištine da na glasačkim listićima za lokalne izbore 3. novembra stoji logo Republike Kosovo.

Dačić je rekao da je zbog tog problema i danas imao sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i predstavnicima Evropske komisije, jer 4. septembra ističe rok za prijavu izbornih lista i zato treba da se u toku dana hitno pronađe rešenje i taj rok pomeri.

Nemoguće je prijavljivanje lista kad nemate rešen taj problem, ocenio je Dačić, i poručio da su za Srbiju apsolutno neprihvatljive oznake državnosti Kosova na glasačkom listiću.

On je ponovio da kosovska Centralna izborna komisija želi da kroz izborni materijal predstavi državnost.

"Jesmo zainteresovani za izlazak na izbore, ali nismo zadovoljni sa pritiskom međunarodne zajednice" na drugu stranu, rekao je Dačić i dodao da izgleda da albanska strana nije mnogo zainteresovana da Srbi izađu na izbore.

Premijer je naveo da iz tih lokalnih izbora proizilazi Zajednica srpskih opština, da je to 10 opština i da je to značajna vlast.

On je rekao da se radi o spirali i da, ako nema lokalnih izbora, onda je i implementacija sporazuma nemoguća, ako nema toga, teško je započeti pregovore sa EU, a sve to izaziva političku pa i regionalnu nestabilnst.

"Ovo je kritičan momenat u procesu rešavanja tog problema", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track