MERKELOVA POPUŠTA: Berlin više neće ucenjivati Srbiju!
Foto: Beta

Predstavnici Bundestaga dolaze u Beograd

MERKELOVA POPUŠTA: Berlin više neće ucenjivati Srbiju!

Politika -
Ukoliko lokalni izbori na severu Kosova prođu u skladu sa očekivanjima i dosadašnjim dogovorima, Nemačka odustaje od daljeg uslovljavanja

BEOGRAD - Nemačka je odustala od daljeg uslovljavanja Srbije i ukoliko lokalni izbori na severu Kosova prođu u skladu sa očekivanjima i dosadašnjim dogovorima, pregovori Srbije i EU biće omogućeni i pre januara, najverovatnije već 20. decembra, piše Blic pozivajući se na diplomatske izvore.

Srbija će dobiti predbožićni poklon jer su kancelarka Angela Merkel i njen tim zadovoljni načinom na koji se ispunjava kosovski uslov, rekao je za Blic pouzdani izvor blizak vladajućim krugovima u Berlinu. Prema istom izvoru, Beograd će, bez obzira na stepen neispunjenosti reformskih uslova ili čak i to što krivci za paljenje nemačke ambasade još nisu na adekvatan način sankcionisani, 20. decembra moći da formalno počne pregovore, jer će 19. ili 20. decembra Evropski savet moći da donese pozitivnu odluku o tačnom datumu.

Izvor navodi da Berlin neće insistirati na nerealno striktinim zahtevima o rasformiranju svih paralelnih institucija države Srbije do kraja godine i da su po tom pitanju kriterijumi omekšali i postali realniji. Takođe, se više ne pominje ni onaj famozni “ugovor o dobrosusedskim odnosima” koji su pre godinu dana ispostavili nemački parlamentarci.

Kako je rečeno, predstavnici nemačkog Bundestaga dolaze sledeće nedelje u Beograd i Prištinu da bi premeneli pozitivnu poruku. Političarima u Nemačkoj je potpuno jasno da reforme u Srbiji stoje, sa skepsom gledaju na neka kadrovska rešenja u rekonstruisanom kabinetu premijera Ivice Dačića, ali neće na tome više insistirati. Jedini uslov je Kosovo, rekao je za list izvor iz diplomatskih krugova.

Na sajtu nemačkog Bundestaga, i dalje stoje pobrojani uslovi koje su poslanici Angele Merkel nabrojali pre nego što su se saglasili da Evropski savet u junu odobri okvirni datum “najkasnije u januaru”, podseća Blic i navodi da zaključci od 25. juna sada više ne važe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track