PISMA PRIJATELJIMA FOND „MIHAJLO PUPIN“ Vašoj kćeri dajte 1.000 dinara da kupi mali nakit kao uspomenu od mene
Foto: Privatna Arhiva, Uprava Carina Srbije

pisma

PISMA PRIJATELJIMA FOND „MIHAJLO PUPIN“ Vašoj kćeri dajte 1.000 dinara da kupi mali nakit kao uspomenu od mene

Specijal -

Pored tri fonda u Srbiji, jedan osniva i u Ohridu. Tada je episkop ohridski bio Nikolaj.

Uz snagu rodoljublja, Pupin je kroz čitav život nosio dobrotu i hrabrost. Šaljući novac za nagrade učenicima, on razmišlja i o ćerki čoveka kome piše i devojčici šalje novac za dar. U više pisama on nudi svojim drugovima iz mladosti da im pomogne u školovanju njihove dece, zove ih kod sebe u Ameriku, šalje recepte za meleme i najnovije načine lečenja od bolesti koje su se javljale u njegovom starom kraju.

„Poštovani gospodine Popoviću,

Primio sam diplomu koja svedoči da sam izabran za počasnog građanina grada Ohrida i uveravam Vas da mi je ta retka čast veoma dragocena.

Takođe sam primio i lep dar koga je vaša kći svojeručno za mene spremila. S toga Vas molim da je uverite da mi je njen dar dobrodošao i da ću mu odati lepo mesto u mome domu. Diploma je vrlo divno uređena i ja ću je sa ponosom pokazivati mojim amerikanskim prijateljima, da ih ubedim da lepa umetnost napreduje na Balkanu.

U prilogu Vam šaljem moj ček od 51.000 dinara, koga ćete unovčiti kod Srpsko-amerikanske banke u Beogradu. Od ove sume molim Vas dostavite vašoj kćeri 1.000 dinara kao moj dar u nadi da će ona kupiti mali nakit kao uspomenu od mene. Pedeset hiljada dinara molim da se preda Ohridskoj opštini, sa kojima želim da se osnuje stalni fond koji će se zvati Fond Mihajla Pupina. Iz prihoda tog fonda neka se daju godišnje nagrade đacima Ohridske gimnazije za odličan rad i moralno vladanje, i to bez obzira na veru ili narodnost tih đaka. Molim Vas, uručite moj najsrdačniji pozdrav gradskom veću grada Ohrida i da im u moje ime najiskrenije zahvalite na počasti kojom su me odlikovali.

Sa srdačnim pozdravom i dubokim poštovanjem,

beležim se.

Odan Vam

M. I. Pupin“

Pupinova briga o Srbiji, ogromna pomoć koju je slao, dobrota i pristupačnost nisu bili dovoljna odbrana od napada koje je trpeo čitav život. Treba napomenuti da se nije žalio, nije nikada zaustavljao svoju pomoć, niti se svetio. Odgovor daje kraj Pupinovog govora iz 1932. godine:

- Ljubav prema večnoj istini i njihov rad da otkriju ovu istinu za dobrobit čovečanstva vodio je naučnike i inženjere do njihovih velikih uspeha. Ovi trijumfi ljubavi ubediće bezvoljni svet da će pobednički trijumf pokretačke sile ljubavi koju je Hrist otkrio biti najveći trijumf doba energije.

Iz pisma M. Jeftiću

Ko se ponosi svojim selom...

„Mi Srbi koji smo na strani i uspeli da privučemo pažnju stranog sveta na sebe treba da govorimo o našem narodu kad god nam se za to ukaže prilika... Ko se ponosi svojim selom, porodicom i svojim narodom, taj je na dobrom putu da se ceo svet ponosi njime, jer ništa nije uzvišenije od čovekove ljubavi prema svemu onome što sačinjava njegov narod.“

Pupin iz pisma M. Jeftiću

(Kurir.rs/Aleksandra Ninković Tašić /Foto: Privatna Arhiva, Uprava Carina Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track