POMENULA DRUGI KOSOVSKI BOJ, PA ZAPALILA TVITER: Pogledajte TV gostovanje bivše gradske sekretarke za kulturu (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

GORE DRUŠTVENE MREŽE

POMENULA DRUGI KOSOVSKI BOJ, PA ZAPALILA TVITER: Pogledajte TV gostovanje bivše gradske sekretarke za kulturu (VIDEO)

Društvo -

Ivona Jevtić, bivša gradska sekretarka za kulturu, a odnedavno v. d. direktorka Muzeja Nikole Tesle, gostovala je letos u jednoj emisiji, posle koje je izazvala pravu buru na Tviteru.

Naime, na ovoj društvenoj mreži šeruje se segment iz emisije u kojoj je Jevtićeva gostovala u avgustu ove godine, a u kojoj govori o stanju u kulturi u Srbiji.

Ona je međutim u jednom trenutku spomenula "drugi kosovski boj", što je dovelo do polemike na društvenim mrežama.

"Zaboravljaju ljudi sve ono što je učinjeno, prvi Kosovski boj, drugi Kosovski boj, naše junake nad junacima, Kraljevića Marka i sve one koji su bitke bili", rekla je Jevtićeva gostujući u emisiji.

Pojedini korisnici tim su povodom ostavljali komentare da ih je sramota, blam, dok su neki čak pisali da je verovatno permutovala "Prvi i Drugi srpski ustanak sa Kosovskim bojem".

Međutim, u komentarima se javilo i nekoliko korisnika, napisavši da drugi kosovski boj ipak postoji:

foto: Printscreen/Tviter

"Am... Ne bih da budem đavolji advokat ali drugi kosovski boj je bio sredinom 15tog veka.... Mađari protiv Turaka i delimično Srba... Posle boja despot Đurađ zarobio Janoša Hunjadija", jedan je od komentara.

foto: Printscreen/Tviter

Na internetu se može pronaći informacija o bici koja se odigrala 1448. godine, između snaga Kraljevine Mađarske ojačanog vlaškim odredima i predvođenim Janošem Hunjadijem sa jedne strane, i snaga Turaka Osmanlija predvođenih sultanom Muratom II sa druge strane, koji nazivaju "drugim kosovskim bojem".

Podsetimo, Janoš Hunjadi u srpskim epskim pesmama poznatiji je kao Sibinjanin Janko.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track