Krivično delo pedofilije ne zastareva
Foto: Privatna Arhiva

MARIJIN ZAKON Ostao bez ćerke, pa pokrenuo donošenje zakona

Krivično delo pedofilije ne zastareva

Specijal -

„Marijin zakon“, kako je nazvan Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, donet je u Srbiji 8. aprila 2013. i jednoglasno je izglasan u Skupštini.

Ime je dobio po Mariji Jovanović (7), devojčici koju je silovao i ubio Mladen Ogulinac (52), 2010. godine u Starim Ledincima. Inicijativu za donošenje zakona koji bi za svrhu imao sprečavanje ovakvih događaja u budućnosti pokrenuo je Slobodan Jovanović, Marijin tata.

Ovaj zakon predviđa da krivično delo pedofilije ne zastareva, policijski nadzor za silovatelje i pedofile i nakon izdržavanja kazne, ali i zabranu prilaska registrovanih pedofila vrtićima, školama i dečjim igralištima i formiranje DNK baze podataka pedofila. Osim toga, „Marijin zakon“ propisuje i da se odredbe o strožem nadzoru nad pedofilima sprovode i 20 godina nakon odsluženja kazne. Osobe osuđene za obljubu nad detetom, prema ovom zakonu, nemaju pravo na uslovni otpust.

Po izlasku iz zatvora, osuđeni pedofil je po zakonu obavezan da se svakog meseca javlja policiji u mestu prebivališta, da posećuje profesionalna savetovališta, da obaveštava vlasti o promeni prebivališta, radnog mesta ili putovanju u inostranstvo.

foto: Privatna Arhiva

Slobodan Jovanović, kome je pedofil ubio ćerku, ističe da podržava uvođenje doživotne robije za ubice i silovatelje dece.

- Insistiram i na prevenciji, a javni registar pedofila mogao bi da bude dobro rešenje - kaže Jovanović.

Strašne povrede

GURNUO DEVOJČICI KRPU U USTA, PA JE UGUŠIO JASTUKOM

Sedmogodišnju Mariju 26. juna 2010. silovao je, a potom ugušio komšija Mladen Ogulinac. Tog dana Marija je u svojoj kući u Starim Ledincima čuvala mlađeg brata. Ogulinac, koji je živeo na nekih 200 metara od njih, znao je da je sama kod kuće.

- Ogulinac ju je odveo u svoju kući, rekavši joj da će da se igraju. Tamo joj je pustio porno-film i brutalno je silovao. Kada je malena Marija počela da vrišti, u usta joj je gurnuo krpu i ugušio je jastukom. Njeno telo je odneo iza šupe i prekrio ga lišćem, a onda je pobegao u šumu, gde je uhapšen posle potrage. Monstrum je umro u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, i to na dan kada bi Marija napunila osam godina.

foto: Privatna Arhiva

Dragan Nikolić Čombe 40 godina zatvora

UBIO NOŽEM UČENICU KOJA JE PRIŠLA DA MU POMOGNE

Dragan Nikolić Čombe osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubistva učenice Tamare Ivanović (13). Nesrećna devojčica se tog kobnog 21. novembra 2005. godine vraćala iz škole kada je na stazi pored železničke stanice u Batajnici videla Nikolića. Ona je prišla da mu pomogne jer je ležao na zemlji, a Čombe je potegao nož i nasmrt izbo nesrećnu učenicu. Uhapšen je nekoliko dana kasnije u Opovu. Nikolić je Tamari ukrao mobilni telefon, koji joj je ispao, a koji je kasnije prodao. Tamarina baka Milica rekla je da porodicu ne teši uvođenje doživotne robije, jer njima to neće vratiti Tamaru.

- U zatvoru je živ, hrane ga, toplo mu je, a mi dete nemamo. Doživotna kazna je nagrada za takve ljude, jer sve i da ih maltretiraju tamo, oni su opet živi, a deca nisu. Pored jadne dece koja su stradala, doživotna kazna je čast za takve ljude - kazala je baka.

foto: Privatna Arhiva

Mališa Jevtović i Ana Filipović dobili 40 i 37 godina robije

MALOJ KAJI CEPAO JETRU DOK JE MAJKA PUŠILA CIGARETU!

Katarina Janković, koju Srbija pamti kao trogodišnju Kaju, koju je brutalno, do smrti, u Zvezdarskoj šumi silovao dečko njene majke Mališa Jevtović (45), dok je žena koja ju je rodila Ana Filipović (40) za to vreme pušila cigaretu malo dalje, danas bi imala 17 godina.

Tog tragičnog dana, 16. jula 2005. majka i njen dečko izveli su je u šetnju po šumi. Mališa je uzeo devojčicu za ruku, odveo je među ruševine i najpre je brutalno tukao po glavi i telu, a onda i silovao. Posle zverskog čina devojčicu je prljave odeće, malaksalu i uplakanu vratio do majke. Ona se pravila da se ništa nije dogodilo. Detetu je kasnije pozlilo i ono je preminulo u bolnici.

foto: Privatna Arhiva

Čedomir Đurić osuđen na 40 godina

TINEJDŽERKI SIPAO KISELINU U USTA

Dragiša Ćirić, očuh ubijene Dragane Ćirić (18), koju je u decembru 2014. godine ubio Čedomir Đurić (70) tako što joj je nakon brutalnog prebijanja sipao kiselinu u usta, podržava ideju da se za ubice dece odredi doživotna robija, ali i da se pored toga njima onemogući bilo kakav kontakt sa spoljnim svetom.

- Nema te kazne koja će da poništi bol za izgubljenim detetom, ali svakako sam za to da ubica doživotno bude u zatvoru. Pored toga, tim zatvorenicima bih ukinuo mogućnost da komuniciraju sa spoljnim svetom. To kažem zbog toga što je taj monstrum, koji nam je ubio dete, dao sebi dozvolu da nama piše pisma iz zatvora - kaže ogorčeni Ćirić.

foto: Privatna Arhiva

Danijel Jakupek osuđen na psihijatrijsko lečenje

DRUGA I DEČAKA ISEKAO NA KOMADE, PA BACIO U DUNAV

Danijel Jakupek je u avgustu 2017. u Novim Banovcima brutalno izmasakrirao svog druga Vasilija Trbovića i njegovog sestrića Luku Opačića (5).

Monstrum je dečačiću odsekao glavu, nogu, desnu ruku i levu šaku, a oskrnavljen trup bacio kraj Dunava. Međutim, tu nije bio kraj. Posebno morbidno bilo je to što je Jakupek sve vreme učestvovao u potrazi za malim Lukom i njegovim ujakom.

Danijel Jakupek priznao je zločin, ali motiv nikada nije otkrio. Spekulisalo se da je bio pripadnik satanističke sekte. Jakupek nije dobio maksimalnu zatvorsku kaznu, kako se očekivalo, već je osuđen na lečenje u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi, gde se i danas nalazi.

Vesna Trbović, Vasilijeva majka i Lukina baka, rekla je da pamti zločin, ali da o tome nema snage da priča, niti će ikad imati.

- Doživotna kazna je malo, ja sam samo za smrtnu - kratko je rekla Trbovićeva u telefonskom razgovoru za Kurir.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track