Nećemo da praštamo onima koji su nam oduzeli decu
Foto: Marina Lopičić, Privatna Arhiva

INICIJATIVA Igor Jurić, otac pokojne Tijane (15)

Nećemo da praštamo onima koji su nam oduzeli decu

Specijal -

- Siguran sam da ako nas Tijana i druga deca posmatraju, a verujem da nas gledaju odozgo, da su ponosni na ovu borbu i da kažu: „Da, ovo je trebalo da se uradi, i da se desilo ranije, neke stvari se ne bi dogodile.“

Ovo za Kurir, nakon vesti da se za najteža krivična dela uvodi doživotna kazna zatvora, kaže Igor Jurić, otac Tijane (15), koju je mesar Dragan Đurić brutalno ubio 2014. Jurić je bio jedan od inicijatora samog predloga izmena krivičnog zakona.

Odstranjeni iz društva

- Ono što je za mene važno, osim što smo inicijatori izmene, jeste to da je država prepoznala molbu i želi da usvoji želju velikog broja građana. Posle svega što se mojoj porodici dogodilo, mi to doživljavamo kao da država ne želi da pređe preko teških zločina, a naročito onih nad decom. Mislim da smo u prošlosti često prelazili preko toga, predstavljali kao statističke podatke, a da se malo mislilo o tome ko su ta deca i ko su njihove porodice - kaže Jurić i nastavlja:

- Kada nekog osudite na 40 godina, on može da izađe posle 26, a to nije dovoljna kazna za ono što se nama dogodilo. Ovom merom država poručuje da ako naudiš detetu, zauvek ćeš biti odstranjen iz društva. Ne možemo da praštamo i nemamo pravo da praštamo onima koji su nam oduzeli decu.

Obdukcioni nalazi

Jurić ističe da je svestan koliko su patila deca, koju su montrumi lišili života.

- Imao sam priliku da pročitam obdukcione nalaze neke ubijene dece, voleo bih da ih pročita i neko ko je protiv pooštravanja kaznene politike, da vidi patnje kroz koje su oni prolazili. Ako se nakon toga složi da ne treba uvesti doživotnu robiju, onda ta osoba ima problem - kazao nam je Tijanin otac.

foto: Privatna Arhiva

Strašna smrt

KAKO JE ĐURIĆ ZVERSKI USMRTIO TIJANU

Tijana Jurić oteta je i ubijena u noći između 25. i 26. jula 2015. u selu Bajmok. Njeno telo nađeno je 12 dana kasnije na napuštenom smetlištu u naselju Čonoplja. Dragan Đurić (34), mesar iz Surčina, priznao je da je kobne noći presreo Tijanu kolima i da ju je njima udario. Nakon što je devojčica počela da zapomaže, uhvatio ju je za vrat, udarao, ubacio u auto, skinuo odeću s nje i odvezao na smetlište i ubio. Bez ikakvog povoda. Zastrašujuće je to što je Đurić posle zločina 12 dana živeo i radio kao da se ništa nije dogodilo. Bez trunke kajanja. Kod njega je tad primećeno da u sebi nema ni naznake ljudskosti.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Marina Lopičić, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track